SUPERBEBA PROSLAVILA PRVI ROĐENDAN Ovo je Miloš, najmlađi pacijent u Srbiji KOJI JE POBEDIO RAK!

Superbeba Miloš Kovačić iz Starog Bečeja, najmlađi pacijent oboleo od tumora, proslavio je u ponedeljak svoj prvi rođendan u znaku pobede nad surovom bolešću!

Ekipa “Blica” bila je pozvana na rođendan u znak zahvalnosti za podršku tokom najtežih dana. Mama Dragana Dražić sa osmehom na licu i malim Milošem u rukama dočekala nas je na kapiji dvorišta. Mališan je porastao, veseo je i nestašan. Počeo je da priča, ima osam zubića a i samostalno hoda.

 

- Ovaj rođendan za nas je mnogo značajan ne samo zato što Miloš puni godinu dana već zato što obeležava kraj jednog paklenog perioda kroz koji smo prošli. Najteži trenutak bio je kada smo saznali da Miloš ima tumor. Bilo je mnogo teških trenutaka i da on nije bio toliko jak ne znam da li bih ni ja izdržala. Sada mi je puno srce, jer znam da je gotovo - rekla je Dragana.

Foto: D. Milenković / RAS Srbija

Kada je “Blic” objavio priču o najmlađem pacijentu koji boluje od raka, nije bilo čitaoca koji nije zaplakao. Milošu je, kada je imao samo dva meseca, dijagnostikovan neuroblastom, tumor četvrti po učestalosti među decom. Krajem septembra prošle godine majka Dragana je primetila da njen sin ima izraslinu poput klikerčića na vratu i da teško diše. Dovela ga je u dečji dispanzer u Starom Bečeju, gde su prvo mislili da je u pitanju bronhitis. Ipak, upućen je u Novi Sad, gde je dijagnostikovana strašna bolest. Život ove porodice u jednom trenutku krenuo je u sunovrat. Oni su proveli gotovo pola godine u bolnici, a onda se desilo čudo! Nakon višemesečnog lečenja ćelije tumora su zaustavljene.

- Kada su mi rekli da smo pobedili tumor ostala sam bez teksta i počela sam da plačem. Ovog puta to su bile suze radosnice. Nakon dva meseca izašli smo iz bolnice. Nastavili smo sa hemoterapijom, primio je četvrtu dozu, a nakon ovih analiza terapija će moći da bude blaža i da se smanjuje - kaže radosno mama najhrabrijeg dečaka.

 

Draga ima još troje dece, dvojicu sinova od 23 i 19 godina, kao i ćerkicu Ivanu koja uskoro puni 10. Naša ekipa bila je ranije u poseti Ivani koju je čuvala baka. Devojčica je teško podnosila Miloševu bolest, popustila je u školi i jedva je čekala da se mama i bata vrate kod kuće. Sada je ona srećna, završila je treći razred sa vrlo dobrim uspehom, a sledeće godine je obećala da će biti odličan đak.

- Mnogo je lakše kada su mama i Miloš tu, prezadovoljna sam kada smo svi zajedno. Drago mi je što svi zajedno slavimo rođendan u znaku pobede - rekla je sramežljivo mala Ivana.

U veseloj atmosferi i mnogo smeha, porodica je proslavila ovaj za njih poseban dan sa rođacima i bliskim prijateljima, koji su bili velika podrška tokom najveće bitke koju je dobio hrabri dečak.

I operacija i zračenje

Prema rečima doktora Slaviše Đuričića, neuroblastom kod Miloša nije mogao da bude kompletno odstranjen jer je na nezgodnom mestu. Nakon završenih hemoterapija, stanje će morati da se prati naredne tri godine. Neuroblastom je tumor koji nastaje iz nezrelih nervnih ćelija koje iz još neobjašnjivog razloga počinju nepravilno da se razvijaju, a javlja se samo kod dece.

(Izvor: blic.rs / Ana Đokić)

Share this article