SVE ME PODSEĆA NA NJEGA: Dok Srbija plače za Despotom, njegov najbolji drug Luka je neutešan

Dvanaestogodišnji Despot Lazić, "dečak leptir" pre tri dana je preminuo od posledica opake bolesti koja mu je ukrala detinjstvo. Na groblju u Bajinoj Bašti nikada nije bilo više dece nego kad je bila sahrana, a iako su bol i tuga nemerljivi, od petka je za njim reku suza isplakao i njegov najbolji drug i komšija Luka Đokić.

- Sve me podseća na njega. Kad izađem na ulicu i vidim umrlicu mnogo mi je teško, plačem. Bilo gde da stanem, svi pričaju o Despotu i žale ga. On je bio mnogo dobar, ali se puno mučio. Stariji me teše da je njemu sada bolje, da ga ništa ne boli, ali meni je žao što ga više nema, što se nikada više nećemo družiti - kaže Luka.

 

A i to što su se igrali, napominje, bilo je u Despotovoj kući.

- Veoma retko smo izlazili napolje jer on nije mogao zbog bolova. Kad god me je zvao da dođem kod njega, ja sam odmah odlazio jer sam želeo da budem sa njim. Svaki dan smo se dopisivali. Bio je vedar i spreman za šalu sve do pre mesec dana kada se odjednom uozbiljio. Poslednji put kada sam došao kod njega da ga vidim otac i majka su ga spremali da krene u bolnicu - ispričao nam je najbolji drug dečaka leptira iz Bajine Bašte.

 *FOTO: V. LOJANICA / RAS SRBIJA

Despot je od rođenja bolovao od bulozne epidermolize, teške, retke i neizlečive bolesti kože kod nas znane kao "deca leptiri". Po tom zlu koje ga je pratilo celog kratkog života svi su ga znali kao dečaka leptira.

Bolest kože izazvala je slabljenje dečakovog srca zbog čega je danima bio bez svesti. Dva puta su u petak lekari reanimirali Despota, treći put kad mu je srce stalo nije bilo pomoći.

Za njim tuguje cela Srbija. Valjda je ovaj dečak bio jedan od retkih koji je mogao da ujedini zemlju. Uspevao je to u protekle četiri godine kada su čitaoci "Blica", dirnuti sudbinom dečaka o kojoj smo pisali, sa svih strana uplaćivali novac "Blic fondaciji" za njegovo lečenje. Mnogo, mnogo još humanitarnih akcija održano je za Despota. Prikupljeni novac njegova porodica je koristila za nabavku skupocenih flastera kojima su previjane njegove rane.

- Obustavite prikupljanje pomoći. Neće trebati više. Hvala "Blic fondaciji", hvala svima koji su ste nam pomagali sve ove godine. Zahvaljujući vama imala sam čime da previjam dete i umanjim mu bolove - rekla nam je Sofija Lazić nakon što je saznala tužne vesti.

(Izvor: blic.rs)

Share this article