SVE O SVINJOKOLJU: Specijalitet pečena krv za doručak, čvarci kao lek, umesto vode rakija (VIDEO)

Svinjokolj je počeo rano zorom, već oko 6 časova, odrasli i deca u selu Ostojićevo bili su spremni za disnator.

Hladni zimski dani idealno su vreme kada Banaćani organizuju čuveni "svinjokolj" ili "disnator". Klanje svinja u domaćoj radinosti, obrada i prerada mesa i ove godine tradicionalno je održana u Ostojićevu, selu u opštini Čoka. Majstori svoga zanata ovom prilikom zaklali su dve svinje od po 120 kilograma, a zatim na stari domaćinski način pristupili obradi mesa.

Mesar Rudolf Kiralj, u nekoliko poteza nožem istranžirao je kompletnu svinju. Ceo proces od klanja, prljenja, tranžiranja pa do pečenja rađen je ručno, na stari tradicionalni način.

 

- Svinju smo prljili slamom, tako se nekada radilo jer je meso mnogo ukusnije. Svinju nije lako zaklati, potrebna je veština i znanje, gde kada i kako raseći meso. Pored standardnih specijaliteta, majuške, krvavice, čvaraka ovom prilikom pravili smo pečenu slaninu i meso, uz pečenu krv za doručak sa turšijom i kiselim krastavcima - kaže Rudolf.

Pečena krv je specijalitet u Ostojićevu koja se priprema na poseban način, uz dosta crnog i belog luka koji se dinsta na umerenoj vatri, a potom mu se dodaje krv koja se umeša sa začinima po ukusu.

*Foto: Telegraf

Svinjokolj je počeo rano zorom, već oko 6 časova, odrasli i deca u selu Ostojićevo bili su spremni za disnator.

- Ovaj tradicionalni svinjokolj održavamo drugi put, i to sa razlogom da se tradicija i ovakav vid druženja prenese na omladinu, da i oni vide kako se nekada spremala zdrava hrana, kako se prljila svinja bez butan boce - slamom. Oni ne da su samo posmatrali, nego su i bili aktivni, pomagali oko vatre, pranja svinje, zatim kod punjenja kobasica i hurki koje smo spremali za veče, kada se održao bal, sa živom muzikom - istako je Tertei Janoš, predsednik UG "Piroš Tulipan" koje je organizator disnatora.

*Foto: Telegraf

Pored svinjskih specijaliteta vredne domaćice za večeru su spremile kiselu čorbu, ispekle kobasice, hurke, i tradicionalne kiflice sa pekmezom od šljiva. Program je dopunjen izvedbom KUD-a koje je odigralo splet tradicionalnih mađarskih igara predvođenih Elvirom Bačo.

 

TRI NARODA U SLOZI I LJUBAVI POD JEDNIM KROVOM

Selo Ostojićevo, poznato je kao selo sloge i mira u kojem u zajedništvu, ljubavi i slozi žive Mađari, Srbi i Poljaci. Osnovano pre više od 800 godina selo je sa najviše pripadnika poljske nacionalnosti.

*Foto: Telegraf

- Plan za sledeću godinu nam je da u tradicionalnom svinjokolju učestvuju i naši sugrađani Srbi i Poljaci, tako da će svako pripremiti hranu po svom receptu, i naravno uveče uz opštenarodno veselje konzumirati pripremljenu hranu i zabaviti se u zajedničkom balu -rekao je Zoltan Bačo, potpredsednik Mesne zajednice u Ostojićevu.

Festival u čast "šljivovice" samo je jedan u nizu po kojem se selo prepoznaje, tu je i čuvena "Konjijada", susreti kulturnih udruženja, Dan malinara i likovna kolonija.

Etno turizam svakako da se polako razvija u malom banatskom mestu koje će uskoro biti bogatije za etno kuću u kojoj će će naći tri sobe-srpska, mađarska i poljska, jedna uz drugu baš kao i tri naroda koja i danas žive kao pod jednim krovom.

(Izvor: Telegraf.rs)

Share this article