''TEŽAK'' ŽIVOT SRPSKIH GASTARBAJTERA: Nostalgični za domovinom i načinom života, al' nova ''mečka'' se mora pokazati

U avgustu više nego u ostalim mesecima prinuđeni smo da slušamo o teškom životu na zapadu i o nesreći naših gasterbajtera.

Svako godišnje doba ima svoje vesnike. Tako kada dođe najtoplije godišnje doba, Srbija dobije svoje vesnike leta - gasterbajtere. Odjednom grad se napuni Kanađanima, Francuzima ili Australijancima koji natucaju srpski jezik. I nije problem u natucanju jezika, problem je u načinu ophođenja prema nama koji živimo ili preživljavamo ovde u Srbiji.

 

Sve im jako krivo što nisu u Srbiji

Prvo i osnovno, da li ste primetili koliko dugo oni ostanu u Srbiji? Kao da imaju godišnje odmore koji traju po tri meseca?! Ostanu toliko dugo, da ti dosade i oni i njihove navike, bilo da su vam rod ili ne.

Puni su hvale za naš način života i mržnje prema svakoj sitnici koja nije kao u nekom evropskom ili svetskom gradu u kome oni žive. Smeta im što kasirka ne vraća dinar u prepunoj radnji, ali im jako prija kada im neko plati pivo i rakiju. 

Nemaju problem da vam pokažu najnoviji telefon, automobil ili komad odeće, ali će sa velikom tugom u glasu vam reći koliko su ga platili, kao da nas to brine i zanima. Kada im ukažeš da bi možda se i ti oprobao ''preko'', onda kreće priča kako nema posla, da je njegov uspeh tamo čista sreća i tome slično. Svi do jednoga imaju veliku želju da se jednoga dana vrate u domovinu, ali na kraju niko ti zapravo i ne uradi.

Zato, prestanite da nam zavidite na načinu života, prestanite da nam pokazujete najnoviji telefon i prestanite da kukate na isti! Kao što kaže stara poslovica - Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin.

 (Izvor: SrbijaDanas)

Share this article