TRŽIŠTE PUNO OPASNIH NALEPNICA Elektronske etikete izazivaju rak!

Nalepnice koje se nalaze na većini artikala u našim prodavnicama, uključujući i hranu i opremu za bebe, a koje služe za alarmiranje trgovaca o krađi, fasifikovane su, otrovne i opasne po zdravlje!

Kako navodi izvor „Alo!”, ove elektronske etikete proizvedene su od toksičnih materija, čija upotreba može da izazove slepilo, glavobolju, mučninu, povraćanje, trovanje, gojaznost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, pa čak i leukemiju i rak, dok u nekim slučajevima i smrt.

- Te nalepnice uvoze se iz Kine, nalaze se u falsifikovanim pakovanjima sa oznakom marke na kutiji „Sensormatic/Tyko“. Društvo za kontrolu kvaliteta robe - „Jugoinspekt“, kojem je na inspekciju dostavljana originalna zaštitna nalepnica za uređaje te marke, na osnovu toga je izdalo sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti, neznajući da se radi o kineskim falsifikatima punim otrova. Građani koji kupuju robu obezbeđenu ovakvim nalepnicama, kao i zaposleni u prodavnicama mogli bi da imaju nesagledive posledice po zdravlje. Zbog svega toga upućena je prijava tržišnoj inspekciji Ministarstva trgovine, ali i MUP-u protiv Marka Nikolića, odgovornog lica u firmi „Kraft studio”, za kojeg se sumnja da je te proizvode stavio u promet - navodi naš sagovornik.

 

Ministarstvo: Ispitaćemo slučaj!

U Ministarstvu trgovine kažu za „Alo!” da će ispitati slučaj. - Naša tržišna inspekcija ispitaće sve navode iz te prijave. U zavisnosti od toga šta budemo otkrili, reagovaćemo po zakonu kada je takav slučaj u pitanju - kazali su nadležni.

 

 

Kako piše u prijavi u koju je „Alo!” imao uvid, štetne nalepnice ne samo da utiču na zdravlje potrošača i zaposlenih u radnjama gde se roba prodaje, već menjaju svojstva proizvoda na koje su postavljene, što opet ima velike posledice po zdravlje, jer je u pitanju oko 60 odsto prehrambenih proizvoda.

 - One izazivaju izmenu sastava hrane tako što je čine opasnom za ljudsku upotrebu jer u sebi sadrže teške metale preko dozvoljenih vrednosti.

 

 

Opasne nalepnice*Foto: Alo.rs

 - U pitanju su olovo, molbiden, arsen, hrom, ftalati. Ukoliko su ljudi izloženi duže vreme tim supstancama, one mogu da izazovu i slepilo, glavobolju, mučninu, povraćanje, trovanje gojaznost, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, leukemiju i neke oblike raka. S obzirom na to da preko različitih proizvoda, počev od hrane, garderobe, dečjih igračaka i kozmetičkih preparata, dolazimo u dodir sa njima, neophodno je u skladu sa važećim zakonskim regulativama ispitati njihov sastav prilikom uvoza, a pre ulaska na tržište, što u ovom slučaju izgleda nije urađeno - ističe naš izvor.

(Izvor: Alo.rs)

Share this article