U PRIŠTINI ŠOK: Oružane snage Rusije i Belorusije ušle u Srbiju!

U toku multinacionalna taktička vežba sa bojevim gađanjem.

Multinacionalna taktička vežba sa bojevim gađanjem „Slovensko bratstvo 2019“ odvija se ovih dana u Banatu. Na vežbi koja se izvodi po temi “Multinacionalne snage u protivterorističkoj operaciji” učestvuje više od 750 pripadnika Vojske Srbije, Oružanih snaga Ruske Federacije i Oružanih snaga Republike Belorusije.

Velika Albanija

-Ova vežba izvodi se na prostoru na kojem su pripadnici sovjetske Crvene armije ruku pod ruku s pripadnicima Narodnooslobodilačke vojske naše zemlje vodili odlučnu borbu, u oktobru 1944. godine, za oslobađanje Banata, istočne i čitave Srbije od fašista - rekao je brigadni general Miroslav Talijan, komandant Specijalne brigade Vojske Srbije.

 

On je dodao da se vežba „Slovensko bratstvo 2019“ izvodi s ciljem obučavanja komandi i jedinica za izvršavanje misija u operacijama specijalnih snaga. Gardijski pukovnik Viktor Babikov, komandant 234. gardijskog desantnog jurišnog puka Oružanih snaga Ruske Federacije, istakao je da će pripadnici vojski tri države zajedno izvoditi manevre i borbena dejstva uz pomoć najsavremenijih sredstava koje te armije imaju u svom naoružanju.

Gardijski pukovnik Aleksandar Baraulja, zamenik komandanta snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Belorusije, poručio je da je vežba veoma značajna i da predstavlja „simbol prijateljstva tri države i simbol njihovih bratskih odnosa“.

Vežba „Slovensko bratstvo 2019“ realizuje se do 27. juna 2019. na aerodromu „Kovin“ i vojnim kompleksima „Orešac“ i „Peskovi”.

 

Saradnja između Oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije započeta je izvođenjem vežbe „Srem 2014“, koja je realizovana na poligonu „Nikinci“. U 2015. godini vežba je organizovana na teritoriji Ruske Federacije pod nazivom „Slovensko bratstvo 2015“ i na njoj su pored oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije prvi put učestvovali i pripadnici oružanih snaga Republike Belorusije. U 2016. godini, trilateralna vežba „Slovensko bratstvo 2016“ izvedena je na našoj teritoriji, 2017, domaćin vežbe bila je Belorusija, a prošle godine vežba je izvedena nedaleko od Novorosijska u Ruskoj Federaciji.

(Izvor: alo.rs / Autor: E. A.)

Share this article