Učenici Desete beogradske gimnazije ispunili svoj humani cilj: ČISTILI, PRALI, SELILI I - SKUPILI NOVAC ZA EKSKURZIJU

Da li se sećate đaka Desete gimnazije, odeljenje III/1, koji su oduševili celu Srbiju kada su rešili da nađu posao da bi skupili novac za šestoro drugara koji nisu bili u mogućnosti da plate matursku ekskurziju?

Za samo par meseci ne samo da su prikupili neophodnih 3.000 evra već su nastavili da skupljaju novac i za maturante drugih razreda koji su u sličnoj situaciji!

 

- Sakupili smo sredstva za drugare iz našeg odeljenja, ali to ne znači da smo prekinuli sa radom. Kada smo skupili za naših šestoro kolega, sredstva smo počeli da prosleđujemo vršnjacima iz drugih odeljenja. Osim novca prosleđujemo im i poslove, tako da smo sada svi uključeni u akciju - počinje razgovor za "Blic" Sergej Munić, jedan od učenika ovog divnog odeljenja.

Tradicija je Desete gimnazije da đaci organizuju društveno odgovorne akcije

 *Tradicija je Desete gimnazije da đaci organizuju društveno odgovorne akcije

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Maštovit oglas koji je pre nekoliko meseci postavila njihova razredna Dragana Možek naišao je na veliki odziv.

- Imali smo najrazličitije poslovne ponude. Radili smo razne vrste keteringa i držanja časova, a neke teže poslove smo podelili, baš kao što je razredna u oglasu i navela. Rmpalije su čistili dvorišta i radili selidbe, a devojke su, na primer, čuvale decu. Osim ovakvih poslova, imali smo i nekoliko lepih druženja. Posetili smo domove za stare, a i decu iz Tiršove. Takođe smo imali i neobične akcije. Ne znamo ko nas je angažovao, ali nam je plaćeno da očistimo kej. Taj dan nas je vreme poslužilo i bilo nas je dosta na terenu. Bilo je vrlo zanimljivo i definitivno će nam taj dan najviše ostati u sećanju - kaže kroz smeh Hana Eco.

 *FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Njihova priča u medijima osvojila je mnoga srca. Ponude su dolazile sa svih strana, a imali su ih toliko da je nekoliko učenika pomagalo tako što se javljalo na telefon i ugovaralo angažmane.

 

- Zahvaljujući medijima, naša priča je odjeknula, pa smo dobili bezbroj poslova. Toliko da nismo znali gde ćemo pre. Razrednoj Dragani je toliko puta zvonio telefon da ona nije ni mogla sve to da isprati, pa je nama prepustila javljanje i ugovaranje poslova - objašnjava Luka Savić.

Razredna Dragana Možek inicijator je ove ideje, koja je odmah naišla na pozitivne reakcije

 *Razredna Dragana Možek inicijator je ove ideje,

koja je odmah naišla na pozitivne reakcije

FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

Đaci su kroz ovu akciju, između ostalog, naučili da cene novac koji roditelji obezbede za njihove potrebe, da nesebično pomažu onima u nevolji, ali i da daju dobar primer drugim školama.

- Cena ekskurzije je 500 evra i problem da nekoliko vršnjaka ostaje kući samo zato što njihovi porodica nije u mogućnosti da izdvoji tolike pare imaju mnoge škole. Nadamo se da smo kroz našu akciju uspeli da budemo pozitivan primer ostalima - zaključuje Luka Savić.

 

MNOGI PLAĆALI I DUPLO VIŠE

Brojne kompanije su se odazvale ovoj humanitarnoj akciji, a među njima je i "Blic", koji je maturante uposlio da - napišu reportažu.

- Neke firme su i duplo više plaćale, samo da bismo što pre skupili neophodnih 3.000 evra. Cela ova akcija će nam ostati u prelepom sećanju. Beskrajno smo zahvalni svima koji su je podržali i pomogli - poručuju đaci odeljenja III/1 Desete beogradske gimnazije.

Jedan od poslova koji su učenici drage volje prihvatili jeste i čišćenje keja na Novom Beogradu, na šta su ponosni

 *Jedan od poslova koji su učenici drage volje prihvatili jeste i čišćenje

keja na Novom Beogradu, na šta su ponosni

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

RMPALIJE I BEBISITERKE

Sve je počelo kada je razredna Dragana Možek objavila poruku na društvenim mrežama gde je, opisavši čitavu situaciju, uz simboličnu nadoknadu ponudila čitavu paletu usluga: potrčka koji bi doneo klopu ili kafu, 13 sedamnaestogodišnjih rmpalija za fizičke poslove vikendom, 19 savesnih i vrednih devojčica za bebisiting, časove matematike, srpskog, fizike, hemije... ali i sve vrste keteringa u vidu kolača, torti, kiflica, knedli, galeta, sendviča...

(Izvor: blic.rs)

Share this article