Umesto voća i povrća: ZASADIO RUŽE i PROCVETAO

Na jugu Srbije ne uspeva samo voće i povrće - Dejan Jovanović iz Vrtogoša je dokaz. Izvozi 70 odsto proizvodnje sa četiri hektara i zasađenih 200.000 ruža. Ima i tri plastenika.

Umesti voća i povrća, čija proizvodnja dominira na jugu Srbije, mladi školovani poljoprivrednik Dejan Jovanović (35) iz sela Vrtogoš odabrao je ruže i - nije se pokajao. Biznis od ruža "procvetao" je zahvaljujući napornom radu, pa sada izvozi čak 70 odsto proizvodnje na četiri hektara.

Dejan je završio Poljoprivredni fakultet u Beogradu i vratio se u rodni kraj. Priznaje da i nije bio neki zaljubljenik u cveće, ali danas voli svoj posao više od svega. Najveći je proizvođač ruža na jugu i jedan od najuspešnijih u Srbiji.

- Posao sam zajedno sa prijateljem Srđanom Nikolićem započeo 2008. godine u rodnom selu. Na fakultetu me je zanimala proizvodnja voća, ali sam se kasnije opredelio za ruže. Uz neveliki početni kapital od oko 3.000 evra, počeo sam posao sa 15.000 sadnica - započinje priču ovaj mladić.

 

Priznaje da se suočio sa skepticizmom. Svima je bilo čudno što neko želi da proizvodi cveće, a ne hranu, ali danas mnogi poljoprivrednici, čak i oni stariji od njega traže savet.

U izvoz idu najviše sadnice, ali i rezano cveće, posebno crvene ruže, mada se traže i bele, ali i druge boje nađu svoje mesto. Žute ruže najbolju prođu imaju na domaćem terenu. Zanimljivo je da za žutim ružama vlada interesovanje uglavnom u vranjskom kraju, koje zbog čuvene narodne pesme "Vranje žuto cveće".

Proizvodnja je rasla iz godine u godinu, i to progresivno, najpre na 70.000 sadnica, pa 120.000, dok je ta brojka sada na vrhuncu, kada ima zasađenih 200.000 ruža, gotovo svih boja.

- Moji roditelji su se ranije bavili poljoprivredom, imali mašine i njive. Posao sam usavršavao i gotovo svu zaradu ulagao u poboljšanje proizvodnje. Danas ruže ne proizvodim samo na otvorenom, već i u tri savremena plastenika - kaže Jovanović.

Priznaje da stalno uči, razmenjuje iskustva sa drugim proizvođačima iz zemlje i sveta, posećuje sajmove cveća, istražuje na internetu...

- Danas poljoprivrednik treba da bude i menadžer, da reklamira svoj proizvod i plasira ga. Izvozimo cveće u Hrvatsku, Bosnu i Makedoniju. Priželjkujem početak izvoza u Rusiju, mada je i Italija dobro tržište - objašnjava Jovanović i pokazuje plantažu kojom se širi opojni miris ruža.

 

- Uglavnom radim sam, pomažu mi roditelji i u periodu kalemljenja angažujem radnike.

Odskora svoje proizvode prodaje i na internetu. Ovaj vid prodaje je još u povoju, ali kaže da i tu ima zainteresovanih kupaca.

SORTE

Jovanović je ponosan što uspeva da gaji gotove sve sorte ruža. Od mini-ruža, do ruža puzavica. Gaji i sadnice popularnih ruža tabašica, zatim polegle ruže, pulijante, čajevke....

UČENjE U HODU

- Posao je naporan, stalno učim. Recimo, klima je poslednjih godina jako promenljiva. Prošle godine je bilo kiše, ove imamo jako toplo leto. Sve su to problemi koje rešavam učeći - kaže Jovanović.

Radno vreme nema, nekada radi i po ceo dan i noć, ali ništa nije teško kad se voli svoj posao.

"KRALjICA CVEĆA" TRAŽI PAŽNjU

DEJAN Jovanović kaže da gajenje ruža iziskuje dosta vremena, ali da "kraljica cveća" odlično uspeva i u kućnim uslovima, te njegove sadnice danas krase mnoga dvorišta u vranjskom kraju. Ruže se sade u proleće i u jesen, na dobro pripremljenu zemlju. Mesto na kome se sadi ruža mora biti dobro osunčano, bar 5 sati dnevno, a razmak između sadnica barem pola metra. Dosta sunca, dovoljno vode i puno ljubavi su oproban recept da ruža cveta u svom punom sjaju. Zanimljivo je da se na tržištu Srbije sve ređe nalaze ruže koje mirišu, u cvećarama ih gotovo nema. Ovaj uzgajivač kaže da rado gaji "mirišljave ruže", iako one traže posebnu pažnju.

 

(Izvor: Novosti.rs / Autor: J.Stojković)

Share this article