Upravnik zgrade zavodi red: "Ako u vašem stanu nađem neprijavljenog sledi kazna. Posete su dozvoljene danju, noću nema zadržavanja"

"Nema šta da komentarišete ako u vašem stanu nađem nekoga ko nije prijavljen. Sledi prijava Komunalnoj policiji i kazna propisana kućnim redom. Posete su dozvoljene tokom dana, ali noću nema zadržavanja i spavanja ilegalno. Pazite - za sve postoje kazne", navodi se u obaveštenju u jednoj zgradi koju je javnosti predočio Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka od ličnosti Rodoljub Šabić reagovao je na ponašanje jednog upravnika zgrade, pošto se na društvenim mrežama prethodno pojavila fotografija obaveštenja koje je upućeno stanarima, u kojem je navedeno da će upravnik kontrolisati ko boravi u zgradi, kao i da će to raditi zbog "sve većeg ulaska u gradu nepoznatih lica".

 

Takođe, naveo je i da će "strogo kontrolisati broj članova (domaćinstava)", kao i da su stanari "dužni da otvore svoja vrata od stana kada on pozvoni ili pokuca".

"Nema šta da komentarišete ako u vašem stanu nađem nekoga ko nije prijavljen. Sledi prijava Komunalnoj policiji i kazna propisana kućnim redom. Posete su dozvoljene tokom dana, ali noću nema zadržavanja i spavanja ilegalno. Pazite - za sve postoje kazne", navodi se u obaveštenju.

Nije poznato o kojoj je zgradi reč, niti u kom se gradu ovo desilo.

Poverenik je na svom Tviter profilu sve to prokomentarisao rečima "ozbiljno ili naučna fantastika?".

"Upravnik je inače prošao 'program obuke' u kom nije bilo ni reči o zaštiti privatnosti. Neko 'lepo' procenio - nema potrebe?", napisao je Šabić.

Novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada usvojen je krajem prošle godine, a odredbama je previđeno da svaka zgrada ima svog upravnika, kao i da u slučaju da se stanari ne dogovore dobiju profesionalnog, licenciranog upravnika.

Usvajanje zakona je pratilo dosta polemike u javnosti, a rok za primenu svih odredbi je 18 meseci od usvajanja.

Profesionalni upravnici proteklih meseci prolaze kroz program obuke.

(Izvor: nedeljnik.rs)

Share this article