Valjevski lekari u ruku Nemanje Gajića ugradili kost sa noge: "Kao konobar, strahovao sam da više neću moći da radim"

Konobar Nemanja Gajić (27) iz Loznice, kome je u valjevskoj bolnici spasena ruka od tumora presađivanjem kosti potkolenice, kaže da se nakon operacije oseća odlično. Ovo je bio prvi zahvat takve vrste u valjevskoj bolnici. Mladića iz Loznice su operisali supspecijalisti ortopedske onkologije dr Aleksandar Đorđević sa beogradskog Instiuta "Banjica" i načelnik valjevske ortopedije dr Saša Vukićević.

- Ruku nisam prethodno povredio, tumor se jednostavno pojavio, ali je sada najvažnije da je savladan i da mi je ruka spasena. Nisam bio uplašen i verovao sam da će ishod zahvata biti pozitivan, jer sam imao apsolutno poverenje u kompletnu ekipu - ispričao je Nemanja za Telegraf.rs

Kaže da se nakon operacije oseća odlično i da nema nikakve bolove, a postoperativni tok je protekao u najboljem redu.

 

- Posebno mi je važno što sam na operaciju mogao da dođem u Valjevo, bez predugo čekanja i odlaska u Beograd. Presrećan sam, jer sam po zanimanju konobar i strahovao sam da više zbog tumora ruke neću moći da radim. Sada više nemam razloga za brigu -  srećan je mladić.

Nemanji je ruka spasena presađivanjem manje kosti potkolenice na mesto kosti podlaktice mladog pacijenta koja je izmenjena agresivnim tumorom i to je prva takva operacija koja je izvedena u valjevskoj bolnici. Lekari su uspeli da se izbore sa agresivnim tumorom ručnog zgloba i da mu sačuvaju ruku.

Načelnik ortopedije doktor Saša Vukićević, doktor Aleksandar Đorđević

 *Doktori koji su izveli komplikovan zahvat/ Foto: Opšta bolnica Valjevo

Načelnik ortopedije dr Saša Vukićević je, zajedno sa kolegom dr Aleksandrom Đorđevićem, iskusnim supspecijalistom ortopedske onkologije, izveo ovaj medicinski zahvat. Dr Vukićević je, osim velike zahvalnosti kolegama sa KBC Banjica, istakao da je veoma značajna saradnja među institucijama.

- Zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj saradnji pružena nam je mogućnost da radimo i ovu vrstu operacija u našoj ustanovi. Moram posebno da se zahvalim ostalim službama naše bolnice na izuzetnom timskom radu jer su tu neizostavno uz nas službe patologije, anestezije koje isprate sve što mi uradimo - rekao je načelnik Službe ortopedije i traumatologije valjevske bolnice dr Vukićević.

 

Ovakvi operativni poduhvati su interesantni pre svega stručnoj javnosti, ali je dr Aleksandar Đorđević naglasio značaj informacije koja treba da stigne do javnosti i do pacijenata, a to je svakako podstrek struci, jer su ovakve hirurški atraktivne ortopedske operacije jedan od načina da se skrene pažnja na ovu oblast, ali je suština svega da postoje institucije i da narod bude dobro lečen.

- Ova hirurška intervencija je autologna transplantacija koštana i to je interesantno jer ta operacija nema alternative. Radi se o jednom agresivnom tumoru ručnog zgloba gde bi po mom mišljenju rekonstrukcija bila jako komplikovana, a autotransplantaciju mi radimo već dvadesetak godina sa jako dobrim rezultatima koji su uporedivi sa svetskim standardom - rekao je dr Đorđević.

Načelnik ortopedije doktor Saša Vukićević, doktor Aleksandar Đorđević

 *Nemanja se oseća dobro i nema bolove/ Foto: Opšta bolnica Valjevo

- Interesantno je da pri ovom zahvatu nema nikakvog specijalnog skupog instrumentarijuma jer se radi transplantacija kosti iz potkolenice na ručni zglob. To je zaista lepa biološka intervencija. Biološke intervencije su najlepše, s obzirom na to da su trajne. Svi veštački materijali imaju određeni rok trajanja. Posebno što smo i mi ranije imali svoje inplantate, na žalost sada smo svi u tom pogledu uvoznici i dajemo dosta para na takve stvari, a siromašna smo zemlja, pa gde god možemo ovakve biološke intervencije da radimo, to je jako lepo.

- Pošto se u ovom konkretnom slučaju radi o mladom čoveku, tu je i njegova životna i profesionalna perspektiva - dodao je doktor, uz nadu da će operacija biti uspešna, što je nezahvalno pretpostaviti, jer u ortopediji postoperativni tok zahteva vreme kako bi se postigla funkcionalnost.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article