ZA 10 GODINA SRBIJA JE IZGUBILA 75.000 ĐAKA: Ako se prognoze obistine, NE PIŠE NAM SE DOBRO

Školske 2007/08. godine u osnovne škole išlo je 610.078 đaka, a deceniju kasnije 536.528 učenika.

Ne treba ići daleko u prošlost i setiti se da su odeljenja po osnovnim školama u Srbiji neretko imala i do 40 đaka. Učionice su nam vrvele od dece! Danas se čak i mnoge gradske škole bore da opstanu jer u jednoj učionici ne mogu skupiti više od 20 učenika.

Pad nataliteta beleži i školska statistika: za 10 godina Srbija je izgubila 75.000 đaka! Školske 2007/08. godine u osnovne škole išlo je 610.078 đaka, a deceniju kasnije 536.528 učenika, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

 

Pad je konstantan, iz godine u godinu. Slično je i sa srednjim školama. Do pre 9 godina (školske 2010/11) u klupama je bilo oko 285.000 srednjoškolaca, a danas oko 240.000.

Velike školske zgrade, nekad pune dece, sada zvrje poluprazne. Državi se ne isplati da zimi greje tolike prostorije niti da za njih plaća račune, a papreno je i održavanje. Tako smo došli do toga da se mnoge škole uveliko gase i pripajaju drugim školama. Od početka ove školske godine ugašeno ih je 29, uglavnom seoskih, i to je tek početak.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, ne poriče da su ovakva rešenja finansijski povoljnija, ali upozorava da se izmeštanjem škole iz nekog mesta, i to mesto gasi.

- Ako izgubiš školu, izgubio si sve. Ko će da osniva porodicu u mestu gde je škola upravo zatvorena. Kakva je to poruka za one koji ostaju? To je druga strana medalje o kojoj niko ne priča, a možda ćemo je i skuplje platiti od održavanja jedne velike zgrade - ističe Antić.

Kako kaže, školama u selima koje još imaju desetak i više đaka, treba pružiti priliku.

- Sela nam izumiru, a polako i manji gradovi. Crna Trava, Babušnica, južna Srbija, istočna, ceo Banat - sve su prazniji. Pa čak i centralna beogradska opština Stari Grad godišnje beleži svega 360 novorođene dece - dodaje naš sagovornik.

Umesto gašenja škola, smatra on, treba da radimo na podsticanju nataliteta. Ali ne demagoškim, već realnim merama.

- To znači da trudnica i porodilja primaju punu platu koja pritom ne kasni, da mogu besplatno da dobiju pelene, da znaju da neće biti otpuštene kad se vrate na posao... Srbija je imala skoro milion đaka 2000. godine. To nije bilo davno. Onda možete da zamislite koliko brzo nestajemo. Ako se prognoze obistine, učinioce će nam tek biti prazne - zaključuje Antić.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article