Za godinu dana čak 16.000 devojčica u Srbiji zatrudni: Nijedna od njih nema 18 godina

Ona je istakla da sve to utiče i na razvoj celog društva i da zato moramo od malih nogu učimo decu i radimo na prevenciji.

U Srbiji, prema nezvaničnim podacima, godišnje ima skoro 16.000 malolenitčkih trudnoća, a naše žene su na drugom mestu u Evropi po umiranju od raka dojke i grlića materice, izjavila je danas potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ukazujući na važnost preventive.

 

On je to rekla otvarajući konferenciju “Zdrave žene Srbije – preventivna medicina”.

Mihajlović je naglasila da je preventiva najvažnija da u sprečavanju te poražavajuće statistike i da se sa devojčicama, ali i dečacima, mora raditi od malih nogu.

– Važna je preventiva ako želimo da vodimo računa o zdravlju devojčica, devojaka i žena. Za mene je posebno porazan podatak da su maloletničke trudnoće u porastu i da 1.600 maloletnih devojaka ostaje u drugom stanju godišnje po zvaničnim podacima – navela je Mihajlović.

Prema nezvaničnim podacima institucija, koje ne mogu da se provere, godišnje ima gotovo 16.000 maloletničkih trudnoća.

– To je ono na čemu moramo da radimo, da se udružimo – zdravstvo, obrazovanje i roditelji, da od malih nogu obrazujemo decu. Tu mislim i na dečake i devojčice jer su te trudnoće 90 odsto neželjene – navela je Mihajlović.

Ona je istakla da sve to utiče i na razvoj celog društva i da zato moramo od malih nogu učimo decu i radimo na prevenciji.

 

(Izvor: Telegraf.rs/ Tanjug)

 

Share this article