Žena iz Srbije je postavila pitanje na Fejsbuku. Usledila je GOMILA KOMENTARA, ali i OZBILJNO UPOZORENJE

Nakon objave žene na društvenoj mreži u kojoj postavlja pitanje o nebezbednom prevozu dece do mora, usledili su osuđujući komentari drugih članova grupe.

Jedni su pokušali da je spreče, a nekima je do te mere njeno pitanje bilo neverovatno da su čak i zbijali šale. Tim povodom oglasio se i stručnjak koji je najoštrije osudio njenu nameru.

 

"Da li Grci i Makedonci prave problem ako je u kolima više osoba? Planiramo da putujemo troje odraslih i troje dece...", deo je poruke koju je žena postavila na Fejsbuku, nakon koje je usledila lavina osuda, kritika, saveta, ali i komičnih komentara.

Status koji je izazvao lavinu komentara
Foto: Printscreen / Privatna arhivaStatus koji je izazvao lavinu komentara

Ukoliko bi došlo do realizacije ove ideje, dvoje odraslih bi najverovatnije sedelo na prednjim sedištima, dok bi pozadi bilo dvoje dece i odrasla osoba koja bi jednogodišnje dete držala u naručju.

Foto: Screenshot / Privatna arhiva
Foto: Screenshot / Privatna arhiva

Direktor komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović smatra da je ovakva zamisao tragična i krajnje opasna, kao i to da bi najveća kazna koja bi se mogla dobiti bila "smrt deteta".

 

- Tragično je razmišljanje roditelja koji ne razume da na ovaj način ugrožava život svog deteta. U slučaju sudara ili prevrtanja automobila dete od godinu dana bi doživelo teške povrede ili bi bilo usmrćeno, i to od strane one osobe koja ga je držala u naručju – kaže Okanović istučući da su kazne za takvo ponašanje u saobraćaju: smrt deteta, teška povreda deteta, "a ako imate sreće, u Srbiji ćete biti kažnjeni novčano iznosom do 30.000 dinara."

Foto: Screenshot / Privatna arhiva
Foto: Screenshot / Privatna arhiva

Osvrćući se na pređašnje iskustvo, Okanović navodi da u ovakvim situacijama najviše stradaju deca i to zbog svoje krhkosti i nepažnje roditelja.

 

- Deca su prosto osetljivija na sile koje deluju pri sudaru. Niko, pa ni roditelj, nema pravo da se igra sa životom deteta. Napominjem da taj stav znači da odrasla osoba nije svesna opasnosti, a ne da ne voli ili ne mari za svoje dete. Takve stvari ne treba raditi ni na putu do vrtića, u desetominutnoj vožnji, a kamoli na putu do Grčke dugačkom 880 kilometara – naglašava on.

Foto: Screenshot / Privatna arhiva
Foto: Screenshot / Privatna arhiva

Oslanjajući se na statističke podatke on kaže da deca u Srbiji, kao učesnici u saobraćaju, najviše ginu u vozilu, a ne prelazeći ulicu kao pešaci, kako se to obično misli. Deca najviše stradaju upravo zbog nas koji ih vozimo.

Foto: Screenshot / Privatna arhiva
Foto: Screenshot / Privatna arhiva
Foto: Screenshot / Privatna arhiva

-Priča od koje me prolazi jeza je „eto, u srećna vremena mi smo se vozikali bez sedišta, nevezani, i šta nam je falilo“. Velika je razlika u podacima - tada smo imali oko 150 poginule dece godišnje, dok ih danas ima oko deset.  Misliti da „dete nigde nije sigurnije nego u naručju majke“ je čista glupost u saobraćaju – zaključuje Damir Okanović.

 

(Izvor: blic.rs / J. Aleksić)

Share this article