ZVALI SU GA "DETE SREĆE" Majka ga je rodila u baraci nacističkog logora, a on je od fudbala napravio umetnost!

Na današnji dan 1945. godine rođen je jedan od najboljih jugoslovenskih fudbalera, Dragan Holcer.

Dragan Holcer je rođen u baraci jednog nemačkog logora nedaleko od Drezdena i Pirna. Otac Mariborčanin poginuo je u partizanima, a majka Nišlijka našla se u logoru. Po završetku rata sa majkom se vraća u Niš.

 

Kao dečak trenirao je rukomet, a sasvim slučajno je počeo da igra fudbal. Čuo je da se na igralištu Radničkog okuplja tridesetak omladinaca koje treba da isprobaju radi prijema u klub. Pošao je i on samo da vidi to čudo, a na kraju je bio jedan od dvojice primljenih.

Za prvu ekipu zaigrao je kao 18-godišnjak, na mestu desnog krila, u prvenstvu 1963/64. godine, na utakmici protiv Sarajeva (1:2) u Sarajevu, na kojoj je postigao jedini gol za svoj tim.

U dresu Radničkog Holcer je odigrao 173 utakmice i stigao do reprezentacije. Potom 1967. godine, prelazi u Hajduk iz Splita. Njegov transfer u Hajduk uzburkao je fudbalske vode. Bio je miljenik Splićana. Posle legendarnog Vukasa, drugi je igrač u istoriji Hajduka, koji je nosio kapitensku traku, a da nije bio Splićanin.

 

U timu Hajduka odigrao je 419 utakmica (od toga 311 prvenstvenih) i postigao devet golova. Sa Hajdukom osvaja dve titule prvaka i dva Kupa.

Kao internacionalac igrao je u nemačkom Štutgartu , za koji je u šestogodišnjoj karijeri u velikoj formi odigao je 172 prvenstvene utakmice i postao jedan od najboljih igrača ovog kluba. Karijeru je završio u Šalkeu 1982. godine.

U periodu od devet godina, odigrao je 52 utakmice za reprezentaciju Jugoslavije. Debitovao je 19. septembra 1965. protiv Luksemburga (5.2) u Luksemburgu. Poslednju utakmicu u reprezentaciji odigrao je 17. aprila 1974. protiv Sovjetskog Saveza (0:1) u Zenici.

Preminuo je posle duže i teške bolesti u Splitu, 23. septembra 2015, u 71. godini života.

(Izvor: Kurir.rs)

Share this article