ČAROBNJACI PROSVETE: Mila Đačić, nastavnica koja živote dece pretvara u muziku

Mila Đačić sedam godina radi kao profesor muzičke kulture u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Vrčinu. U sferi obrazovanja i vaspitanja postigla je izuzetne rezultate sa svojim učenicima o čemu svedoče brojne nagrade i priznanja. Ova žena se trudi da promoviše kvalitet, a zbog odnosa koji je razvila s decom - klinci je obožavaju.

Mila je dobitnica dve velike nagrade u protekloj godini, a to su „Zlatni violinski ključ“ i „Najbolji edukatori Srbije“.

Njeni đaci su nadaleko poznati kao izuzetni takmičari.

 

Sa učenicima je izdala i prvi muzički album tradicionalne narodne muzike, što je ujedno i prvi primer da jedna osnovna škola samostalno izdala muzički album svojih učenika.

Osnivač je neprofitabilnog Udruženja Serbia Global Art Team, koje se bavi edukacijom dece i mladih.

Njeni bivši učenici sada srednjoškolci i studenti, redovno se okupljaju u njenom domu, vredno vežbaju i zajednički nastupaju.

 *Foto: Privatna arhiva / Noizz.rs

Nastavnica Mila je puna inovacija koje oduševljavaju mlade ljude. Nastavu realizuje kako u učionici tako i u prirodi.

 

Lična filozofija o muzičkom obrazovanju dece

- Smatram da muzičko obrazovanje donosi višestruku korist deci bez obzira na to da li je dete talentovano za muziku ili ne. Bavljenje muzikom i te kako može da pomogne mališanima da intelektualno napreduju, da dobro savladaju i ostale predmete u školi i da unaprede sposobnosti i veštine koje koriste u svim sferama života. Aktivno muziciranje i bavljenje muzikom razvija introspektivnost i zahteva istraživanje. Na ovaj način deca postaju humanija, prepoznaju lepotu, imaju više ljubavi i empatije, više nežnosti i dobra u sebi - kaže Mila Đačić.

Dani srpske kulture u Mađarskoj 2015.

 *Dani srpske kulture u Mađarskoj 2015. / Foto: Privatna arhiva / Noizz.rs

Tu je i nekoliko Milinih poruka za roditelje.

- Muzika doprinosi da vaše dete bude zainteresovano i srećno. Vidici su širi kada se bavite muzikom. Vaše razumevanje umetnosti i sveta, načina na koji možete da razmišljate i da se izrazite, znatno su unapređeni.

 *Foto: Privatna arhiva / Noizz.rs

O samopouzdanju i dečjoj sreći

- Bavljenje decom velika je odgovornost, ali i uživanje. Trudim se da kroz nastavu, ali i veliki broj vannastavnih aktivnosti, u vidu brojnih nastupa na koncertima i raznim drugim manifestacijama, deca izgrade samopouzdanje koje će im u životu biti neophodno. S obzorim da je muziciranje kolektivna stvar to ima omogućava da izgrade i visok stepen strpljenja, tolerancije i poverenja jednih u druge - priča Mila.

 

Kućno muziciranje s bivšim učenicima

 *Kućno muziciranje s bivšim učenicima / Foto: Privatna arhiva / Noizz.rs

 

O uspešnim nastavnicima

- Svi mi uvek tragamo za savetima i receptima uspešnosti, iako smo svesni da univerzalnog recepta nema. Da se razumemo, niko nije i ne može biti konstantno produktivan, ali i samo razmišljanje o koracima koje bi trebalo preduzeti, a koji nas vode do cilja je već veliki pomak. Iz ugla muzičkog pedagoga mogla bih samo reći da je uloga nastavnika muzike izuzetno važna ne samo u početnom prepoznavanju muzikalnosti kod deteta, već i u sistematskom praćenju i razvijanju autentičnog izraza jednog mladog talenta. Ključne osobine „dobrog učitelja muzike“ bile bi visok stepen kompetencija i beskrajno strpljenje - zaključuje Mila.

 *Foto: Privatna arhiva / Noizz.rs

(Izvor: noizz.rs)

Share this article