ČITAV VEK! Slavna srpska glumica Branka Veselinović slavi 100. rođendan, a mladim ljudima je na poseban dan uputila snažnu poruku (FOTO)

Slavna srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica Branka Veselinović danas, 16. septembra, slavi svoj 100. rođendan, u svom domu u Beogradu.

Legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta nije skidala osmeh sa lica i bila je jako uzbuđena kada je dočekivala goste, koji su je iznenadili poklonima i čestitkama.

 

Na Brankinom rođendanu u njenom stanu bila je njena koleginca Nada Rodić.

 *Branka Veselinović i Nađa Rodić Foto: Marko Jovanović

Na pitanje, kako se oseća, Branka se našalila da ona ni ne zna da ima 100 godina, a potom je dodala:

- Znate, neko ima i 50, ali je mator, jer ne zna da živi - rekla je Branka Veselinović.

Branka je na 100. rođendan, koji je dočekala nasmejana, ispunjena, vitalna i okružena brojnim prijateljima, imala i iskrenu poruku za sve mlade ljude.

 

- Samo treba imati dobru volju i humani odnos prema životu. Ako kažem humani odnos prema životu, onda mislim i prema ljudima. Ja sam u mojoj profesiji mogla da iskoristim tu volju, tu želju, tu radost da pomažem igrajući i zabavljajući ljude. Ne prihvatam da je starost da prestaneš da živiš, a ja zahvaljujuci profesiji i humanom odnosu prema životu, mogu da živim dugo. Pitanje je gde se živi, u kakvoj porodici i da li vas je život vodio ka dobroti i humanizmu. Tako ljudi postaju ono sto jesu. Teško je savetovati, znate... Treba imati sreću, boriti se u srećnom braku, treba voleti svoju decu i učiti ih od ranog detinjstva humanom odnosu. Jer, ako mislite samo kako ćete da budete veliki i da zaradite pare, to već nije dobra staza - iskrena je Branka.

 *Branka Veselinović slavi 100. rođendan Foto: Marko Jovanović

Podsetimo, Branka Veselinović rođena je 1918. kao šesto dete u porodici. Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu od 1936. godine. Posle dve godine studija, sa 19 godina, otišla je na praksu 1938. godine u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu (tada se zvalo Narodno pozorište Dunavske banovine) i postala glumica igrajući u predstavi „Karlova tetka“. U Novom Sadu je igrala do 1940. godine kada je prešla u Beograd.

 

Dobitnik je još mnogih plaketa, nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarani rad kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova nagrada i mnoge druge. Posebno se angažovala u humanitarnim priredbama za decu, mada nije imala dece.

Branka govori engleski, ruski, nemački, francuski i mađarski jezik.

 *Branka Veselinović slavi 100. rođendan Foto: Marko Jovanović

(Izvor: telegraf.rs / I.Cicović/V.Đorđević)

Share this article