DANAS JE JOVANjDAN: Znate li da se na Cetinju čuva ruka kojom je ovaj svetac krstio Isusa!

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Jovana Krstitelja Preteču, jednog od najbitnijih hrišćanskih svetaca.

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Jovana Krstitelja Preteču, jednog od najbitnijih hrišćanskih svetaca.

Sveti Jovan se naziva Krstiteljem zato što je u reci Jordan krstio Isusa Hristosa.

Postoje istoričari hrišćanstva koji Jovana smatraju Isusovim bratom od tetke, međutim postoje i oni koji tvrde da je to nemoguće dokazati. Jedna stvar je nesumnjiva, a to je da je Jovan mnoge hrišćane krstio u reci Jordan, odnosno da je zaista postojao kao istorijska ličnost.

Sveti Jovan je i ime Preteča dobio zbog toga što je najavljivao dolazak Isusa Hristosa i navodno ga među prvim prepoznao kao sina Božijeg.

Po predanju Jovan je u reci Jordan krstio i one koji su se pokajali što odmah nisu verovali u hrišćanstvo.

Postoje navodi da je živeo potpuno asketskim životom. Navodno se hranio samo insektima i medom od divljih pčela, a uvek je bio obučen samo u kamilju kožu.

Istorijski podaci svedoče da je Jovan pogubljen u vreme kralja Iroda. Osuđen je na smrt zbog praktikovanja hrišćanstva koje je tada bilo zarobljeno, a ubijen je tako što mu je odsečena glava.

Desna ruka Svetog Jovana Krstitelja, ona kojom je zahvatio vodu iz Jordana kada je krstio Isusa Hristosa, i dalje je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, a čuva se u manastiru na Cetinju.

Jovanovu desnu ruku u Evropu su doneli malteški vitezovi, koji su je poklonili ruskom caru Nikolaju. Kasnije su je Srbima na čuvanje, odnosno kraljevskoj dinastiji Karađorđević, poverili ruski vitezovi koji su emigrirali iz Rusije, a u vidu znaka zahvalnosti što je naša država primala sve izbeglice.

Ruka Svetog Jovana najpre je čuvana u srpskoj patrijaršiji. Potom je 1941. pred najezdom Nemaca odneta u manastir Ostrog gde ju je na čuvanje ostavio kralj Petar II Karađoređvić.

Ruku Svetog Jovana pronašla je 1952. godine nova komunistička vlast koja ju je prisvojila i držala na nepoznatom mestu, sve dok crnogorski komunista Marko Orlandić nije 1978. naredio da se ova relikvija vrati crkvi.

Ruka Svetog Jovana od tada počiva u manastiru Cetinje, a javnost može da je vidi svakog 20. januara.

(KutakNet)

Share this article