DANAS SLAVIMO SVETOG VASILIJA VELIKOG: Domaćice za MALI BOŽIĆ valja UMESITI ovaj HLEB!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 14. januara slave Svetog Vasilija Velikog.

Tog dana praznuje se i Mali Božić, prvi dan nove godine po Julijanskom kalendaru, ali i Dan Obrezanja Gospoda Isusa Hrista – čak tri praznika u jednom danu!

U svim hramovima SPC služi se liturgija Svetog Vasilija Velikog kog crkva slavi prvog dana Pravoslavne nove godine. To je jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

 

Prema Svetom pismu, Isus Hristos je preuzeo na sebe grehe ljudskog roda, a čin obrezanja se smatra znakom očišćenja od praroditeljskog greha.

U zapisu vladike Nikolaja Velimirovića stoji da je, „Hristos na sebe primio ljudsko telo i podneo bol za greh određen“. Prema istorijskom i predanju crkve, Sveti Vasilije se upokojio 379. godine, u 50. godini.

Živeo je u vreme cara Konstantina koji je ozvaničio slobodu ispovedanja hrišćanske vere.

PROČITAJTE JOŠ DOČEKUJEMO PRAVOSLAVNU NOVU GODINU: Izgovorite čudesnu molitvu i bićete zdravi i jaki cele godine!

Vasilijeva služba, koju je napisao sam svetitelj, služi se, prema kanonu SPC, 10 puta godišnje – 1. januara, uoči Božića i Bogojavljenja, u sve nedelje Velikog časnog posta (osim Cvetne nedelje), na Veliki Četvrtak i Veliku Subotu.

Sačuvana su mnoga bogoslovska i apologetska dela Svetog Vasilija koga SPC slavi i 12. februara (30. januara po Julijanskom kalendaru) – na praznik Sveta tri jerarha.

 

Mali Božić

Julijanski 1. januar u našem narodu je poznat i kao Vasiljevdan, Mali Božić i Srpska nova godina.

Mnogi običaji i obredi vezani su za Mali Božić koji se smatra završetkom božićnih svetkovina.

Narodna verovanja i običaji

U nekim krajevima Hercegovine sačuvan je običaj spaljivanja ostataka badnjaka, a u mnogim srpskim krajevima mesi se obredni hleb ili Vasilica.

U bogoslužbenom kalendaru SPC ovi praznici su obeleženi crvenim slovom kao zapovedni od velikog značaja za pravoslavnu hrišćansku crkvu.

Share this article