Dragan Velikić dobitnik 62. NIN-ove nagrade

Ovogodišnja književna nagrada NIN-a pripala je Draganu Velikiću za djelo "Islednik" u izdanju Lagune.

Odluku je donio žiri u sastavu Božo Koprivica (predsiednik), Mihajlo Pantić, Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i Zoran Paunović. 

U najužem izboru bile su knjige "La Sans Pareille" Milisava Savića, u izdanju "Agore", "Islednik" Dragana Velikića (Laguna), "Anđeo atentata" Svetislava Basare (Laguna), "Park Logovskoj" Dane Todorović (Geopoetika), "Republika Ćopić" Vuleta Žurića (Službeni glasnik) i "Rajska vrata" Ljubice Arsić (Laguna). 

Velikić je već nagrađivan NIN-ovom nagradom, kao i Basara i Savić, koji je svoje priznanje 1992. godine vratio, a Todorović, Žurić i Arsić prvi put su se našli u najužem izboru. 

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“. 

Oskar Davičo je jedini koji ju je dobio tri puta i jedini je laureat NIN-ove nagrade dve godine uzastopno (1963. i 1964.) 

Dobrica Ćosić i Živojin Pavlović su prije Velikića bili jedini sa dvije nagrade. 

Svega četiri puta NIN-ova nagrada otišla je u ruke žena – Dubravki Ugrešić 1988. godine, Svetlani Velmar-Janković 1995. godine, Grozani Olujić 2009. i Gordani Ćirjanić 2010. 

Nagrada nije dodjeljena jedino 1959. „zbog stimulisanja kvaliteta“ i bez nagrade je tada ostao Miodrag Bulatović koji je nagradu ipak dobio 1975. za roman „Ljudi sa četiri prsta“. 

NIN-ovu nagradu vratili su Danilo Kiš 1972. za „Peščanik“ i Milisav Savić 1991. za „Hleb i strah“. 

Prošle godine nagradu je dobio Filip David za „Kuću sećanja i zaborava“.

(6yka.com)

Share this article