KRALJICA GLUME proslavila 78. rođendan: Talenat Milene Dravić primetila je njena tetka, a evo kako je UPOZNALA Dragana Nikolića

Njeno ime je pečat srpske kinematografije...

Pomislite na glumu, pomislite na Milenu Dravić. Pomislite na stil i dostojanstvo, damu, ponovo mislite na Milenu. Setite se velikih ljubavnih priča, i tu je ljubav glumice i Dragana Nikolića.

 

Neprikosnovena Milena Dravić

Diva jugoslovenskog i evropskog filma Milena Dravić puni 78 godina. A priča na njoj počinje u Beogradu, na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog. Milena je odrasla uz majku koja je bila talentovana za pevanja (njeno mišljenje bilo joj je najvažnije), oca fudbalera (zbog žutice je morao da odustane od sporta) i brata Radeta koji je kasnije postao hokejaš. Pohađala je Osnovnu školu Janko Veselinović u Dušanovoj ulici, a zatim Prvu mušku gimnaziju. Njen talenat za scenu primetila je tetka, očeva sestra, pa je Milena po njenom predlogu upisala balet. Oprobala se i kao manekenka, na prvoj reviji na Kolarčevom univerzitetu prošetala je u đubretarcu.

milena dravić

 *MILENA DRAVIĆ / FOTO: PETAR ĐORĐEVIĆ

Milena Dravić u "Prekobrojnoj"

U svet glume uveo ju je slovenački reditelj František Čap koji ju je zapazio dok je bila u Sarajevu (kod tetke). Ponudio joj je ulogu u filmu Vrata ostaju otvorena. Igrala je zatim u filmovima Diližansu snova, Zajednički stan, Bolje je umeti, Uzavreli grad i Leto je krivo za sve, a prvi susreti sa glumom doveli su je do odluke da upiše Fakultet dramskih umetsnoti u Beogradu. Kao studentkinja igrala je u filmu Prekobrojna. Za tu ulogu Ranke nagrađena je Zlatnom arenom u Puli.

 

Milena u Jutru

Milena je nastavila da snima, igrala je u Kozari, filmu "Čovek nije tica" sa Evom Ras, a onda i u Jutru sa Ljubišom Samardžić. Za ulogu Slobodanke nagrađena je Zlatnom ružom na Filmskom festivalu u Venecijii, a zajedno sa Ljubišom progašena je tada filmskim parom godine. Sa čuvenim Smokijem bila je glumački tandem u brojnim filmovima i jedan od najuspešnijih filmskih parova u istoriji jugoslovenske kinematografije. Dobila je zatim ulogu u još jednom filmu Puriše Đorđevića, u Kros kontriju. Za tu rolu je vredno trenirala trčanje. Usledila je Bitka na Neretvi, film koji je bio naš kandidat u trci za Oskara za najbolji strani film, a u kojem su glumili i Jula Brinera i Orsona Velsa. Zbog brojnih obaveza Milena je napustila FDU, a profesorka Ognjenka Milićević ju je "molila" da nastavi sa stduijama.

milena dravić

 *MILENA DRAVIĆ / FOTO: FONET

Diva Milena Dravić

Milena postaje članica asambla Ateljea 212, a u njenoj karijeri počinje zlatno doba. Od sedamdesetih i do devedesetih glumica je beležia briljantne role i osvajala najprestižnija priznanja. Nastavila je da sarađuje sa Punišom Đorđević u Biciklistima. Igrala je u kontroverznom filmu W.R. "Misterije organizma", koji je tadašnja vlast zabranila. "Sutjeska", "Povratak otpisanih", "Laf u srcu", "Moj tata na određeno vreme", "Razvod na određeno vreme", "Nije lako sa muškarcima" samo su nastavili niz njenih sjajnih i raznovrsnih uloga. Milena je glumila i u "Posebanom tretmanu" koji je bio kandidat za Zlatni globus za najbolji strani film.

 

Milena Dravić i Dragan Nikolić

Milena je na snimanju filma "Kako su se volele dve budale" srela Dragana Nikolića. U pauzama snimanja otišli su da se venčanju u Opštini Vračar, kuma na venčanju bila je glumica Jelisaveta Seka Sablić, koja je bila velika Draganova prijateljica i koja je ostala bliska Milenina prijateljica. Ljubav. I ništa više. I ništa manje. Kada bi se snimio film o priči koja je spajala dvoje glumaca, bilo bi to i više do filma. Supružnici su i sarađivali, a njihov zajednički TV šou "Obraz uz obraz" jedan je od najkreativnijih i najgledanijih u istoriji naše televizijie. Dragan Nikolić je preminuo 2016. u Beogradu.

milena dravić

 *MILENA DRAVIĆ / FOTO: PETAR ĐORĐEVIĆ

Milena Dravić sa Alfredom Hičkokom

Glumica koja je dobitnica Dobričinog prstena za životno delo, Zlatnog ćurana za životno delo, višestruka dobitnica Statue Ćuran, Zlatne arene u Puli, nagrade za najbolju glumicu na festivalu u Kanu za ulogu u filmu Specijalni tretman, ima umeće vredno svetske slave. I bila je tokom karijere okružena svetskim legendama, poput reditelja Alfreda Hičkoka. Imala je i priliku da osvane na stranicama čuvenog "Plejboja". Obećano joj je da će se fotografije biti bez vulgarnosti. Odbila je u ponudi, a pore nekoliko godina je u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem" izjavila da nije sigurna da li je dobro postupila.

 

Zvezda koju publika voli i poštuje

Vreme je prolazilo, a Milenin talenat tražio je nove uloge. Igrala je u Nebeskoj udici, rediteljskom ostvarenju Ljubiše Samaradžića (koji je izjavio da je tajna uspešnosti njegove i Milenine saradnje u tome što su njih dvoje bili veoma slični), Buretu Baruta, u predstavi Harold i Mod. Glumila je i u serijama Radoša Bajića - "Selo gori, a baba se češlja" i "Šifra Despot".

Milena sa Dobričinim prstenom

Publika je volela i voli Milenu Dravić zbog njenog nesvakidašnjeg talenta, uloga kojima se nesebično davala, doslednosti koju pokazuje i u profesiji i u privatnom životu, odluka koje nisu ugrozile njen status umetnika već su ga samo osnažile, skromnosti, ljubavi koju pruža, lepote.

Kraljica glume

Nesvakidašnja i posebna Milena obojila je naš film ulogama koje su vanvremenske, nema filma i serije u kojima je igrala, a da ih nije obeležila.

(Izvor: zena.blic.rs)

Share this article