LIFT, PAPUČE, KUVANA HRANA: Ovako izgleda jedna obična škola u Sloveniji

U Sloveniji deca polaze u prvi razred sa 6. godina. U većim selima (2.000-3.000 stanovnika) skoro svake godine u prvi razred bude upisano oko 60 prvaka. Napomenuću da svako malo veće selo ima svoju osnovnu školu iako je često udaljenost između susednih škola samo 1-2 km.

Bez suvišnih komentara, zaključaka i poređenja sa osnovnim školama u Srbiji, evo  za primer kako izgleda i funkcioniše  jedna  državna osnovna škola u Sloveniji u selu koje broji oko 2.800 stanovnika.


- U školu se ide samo prepodne. Nastava počinje u 08:20h.

- Ispred škole je veliki obeležen parking (za roditelje), sa znakom “Zadržavanje do 10 minuta” koji se  poštuje. Za osoblje škole predviđen je parking iza škole.

- Stajalište za  autobus je takođe ispred glavnog ulaza u školu.

- Iz svih pravaca odakle deca dolaze u školu je prohodan trotoar i obeležena biciklistička staza.

Ispred škole je i veliki ograđen prostor za ostavljanje bicikla, rolera, trotineta.

- Učionice za prvake su u prizemlju, a viši razredi su na spratu.

 

- Škola ima dva sprata i savremen lift.

- Učenici svih razreda se po dolasku u školu preobuvaju u  baletanke ili papuče. Patike nisu dozvoljene.

- Đaci ne moraju da nose knjige. Udžbenike mogu ostaviti u školi kao i opremu za fizičko, pribor za likovno...

- Izdavači udžbenika i ostalog nastavnog materijala su u obavezi da imaju iste u elektronskom izdanju. Nastavnici preko kompjutera povezanog sa interaktivnom tablom kao monitorom pristupaju putem interneta e-udžbenicima tako da svi đaci prate sadržaj iz knjige na tabli.

- Petkom se učenicima retko daju domaći zadaci.

- U školi, i okolini škole, nema nikakvih marketa, automata sa sokovima i grickalicama niti kioska sa  brzom hranom.

- Svi obroci i užine se spremaju u školi, služe se u školskoj kantini ili u učionici i pripremaju se od visoko kvalitetne i proverene hrane lokalnih (domaćih) proizvođača.

- Škola ima svoj med. U krugu škole je školski pčelinjak.

- Cena ručka je 2,15 eur, a užine 0,8 eur. Na kraju meseca roditelj dobija račun - uplatnicu za troškove prehrane deteta. Naplaćuju se samo oni obroci koje je dete koristilo.

 

- Učenici imaju obavezan periodičan pregled zuba kod školskog zubara i preventivno im se zalivaju fisure kao dodatna zaštita od karijesa. Ordinacija se nalazi u školi i odlasci kod zubara su u vreme nastave.

- Škola u svom programu kroz časove fizičkog, dane sporta ili slične aktivnosti podstiče đake da nauče ili usavrše plivanje, skijanje, klizanje, biciklizam, planinarenje.


- Velike fiskulturne sale su potpuno opremljene. Poslepodne, tokom produženog boravka dece, u fiskulturnoj sali se održavaju treninzi košarke, plesa, karatea, hip-hopa...

- Toaleti za dečake, devojčice i decu sa invaliditetom, su izuzetno uredni.

- Korpe za smeće unutar  škole i na dvorištu su predviđene i obeležene za određen otpad: papir, ambalažu, staklo...Stara obuća i odeća se odlaže u veće posebne kontejnere na kojima piše “Tekstilko”.

- Sva obaveštenja o radu škole, od značaja za učenike i roditelje, se nalaze na internet stranici škole koja se besprekorno  ažurira.

 

- Svaki roditelj, majka i otac pojedinačno, po upisu deteta u školu dobijaju svoje korisničko ime i šifru kojom se na internet stranici škole (e-asistent) uloguju kako bi videli sve o svom detetu: ocene, izostanke, primedbe, pohvale, raspored časova, izmene u nastavi, obaveštenja o takmičenjima, izletima...

- O svakoj oceni i izostanku deteta se dodatno oba roditelja obaveštavaju putem sms-a.

- Preko internet stranice škole (e-asistenta)  roditelj može komunicirati sa bilo kojim od nastavnika, učiteljicom, direktorom i postaviti im pitanje, opravdati detetov izostanak i slično.

- Za izostanak deteta iz škole do 5 radnih dana dovoljno je opravdanje koje napiše roditelj.

- Školsko dvorište ima travnatu površinu, trim stazu, teren za basket i mali fudbal, igralište za najmlađe, klupe, česmu...

Kada sam najavila da ću napisati kratak tekst o školi osoblje je bilo zatečeno i odreagovalo je sa stavom: “ Ali mi smo obična škola, nismo ni po čemu interesantni za novine.” Nisam se upustila u objašnjavanje po čemu je ovakva škola posebna, ali sam poželela da u školu poput ove jednog dana idu  i naša deca iz sela poput ovog, deca u Žitištu, Gajdobri, Neresnici, Vranovu, Ljigu, Prilužju, Novim Karlovcima...I da to ne bude nikakva senzacija već sasvim normalna i obična stvar.

(Izvor: zena.blic.rs)

Share this article