LJUBIŠA SAMARDŽIĆ: Zdravlje mi nije najbolje, ali svakako idemo dalje

Prikazivanje mog dokumentarnog filma "Panta rei" zateklo me je kada mi zdravlje nije baš najbolje, ali u svakom slučaju idemo dalje, kazao je legendarni glumac Ljubiša Samardžić na otvaranju 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovskog festivala večeras u beogradskom Domu omladine.

Bez obzira na narušeno zdravlje doajen jugoslovenske kinematografije došao je na otvaranje Martovskog festivala.

"Ponosan sam što projekcija mog filma otvara tako važnu kulturnu manifestaciju, koja će živeti mnogo duže nego što je to moj slučaj. Drago mi je da se u Domu omladine mnogo toga promenilo i to mi baš prija", kazao je Samardžić.

 

Publika koja je prisustvovala otvaranju imala je priliku da vidi kratki film "Bunker 93" u režiji Puriše Ðorđevića, a zatim je usledila projekcija Samardžićevog dokumnetarca "Panta Rei".

Pre projekcija filmova na otvaranju festivala nagrada za životno delo doeljena je neumornom dokumentaristi Miroslavu Bati Spasojeviću.

"Verujem da je ova nagrada pripala meni zbog posvećenosti filmu u kojoj istrajavam 50 godina. Zahvaljuem porodici koja me podržava, a bogami i trpi", kazao je Spasojević.

U takmičarskim selekcijama festivala biće prikazano 80 filmova.

Uz ostvarenja u revijalnim programima Martovskog festivala publika će biti u prilici da vidi preko 100 filmova.

U toku festivala biće organizovan veliki broj radionica na kojima će kinematografski profesionalci iz razmenjivati iskustva i držati predavanja.

Posebnu poslasticu za posetioce festivala predstavljaju filmovi " Svaka dobra priča je ljubavna priča" Rajka Grlića i "Trst Jugoslavija" Alesija Bocera.

 

U novom dokumentarcu Grlić predstavlja ljubavno poslovni četvorougao veoma poznatih ličnosti na ovim prostorima kao što su Ratko Polič, Milena Zupančič, Dušan Jovanović i Boris Kavaca.

"Trst - Jugoslavija" govori o potrošačkoj groznici u staroj Jugoslaviji kada se išlo na Ponto Roso po farmerke, lutke i satove.

O svemu tome ovaj put pričaju građani Trsta.

Iz programa se izdvaja i ostvarenje "Prostor između - Marina Abramović i Brazil", koje slika inicijacijsko putovanje velike umetnice na kojem ona sreće šamane i scelitelje".

Svake večeri posle završetka zvaničnog programa na festivalu će biti organizovane žurke na koje svi mogu da uđu sa ulaznicama za filmske projekcije.

U subotu 1. aprila imamo koncert grupe "Autopark" na koji će publika festivala takođe moći da uđe sa kartama za filmske projekcije.

Ostalim danima muziku će puštati DJ kolektivi.

 

(Izvor: tanjug)

Share this article