Nemački doktor: "Srpska ćirilica je prva azbuka sveta"

Nemački oftalmolog dr Verner Veber nazvao je srpsku ćirilicu "prvom azbukom sveta". On je odbranio doktorsku disertaciju u Lajpcigu 1937. godine na temu "Azbuke sveta" kada je ustanovio da je srpska ćirilica "odmor za oči".

Prema njegovim tvrdnjama, ovo pismo najmanje od svih zamara oči, zbog čega je ponelo titulu "prve azbuke sveta".

PROČITAJTE JOŠ DA LI ZNATE ZAŠTO SRBI SLAVE SLAVU: Ispostavilo se da skoro niko ne zna zašto slavimo i kako smo dobili svoje slave i sveca zaštitnika!

Srpsku ćirilicu najsavršenijim pismom na svetu smatrao je i poznati irski dramski pisac Džordž Bernard Šo. On je u svom testamentu ostavio novčani iznos od 367.233 funte Englezu koji uspe da uprosti englesku abecedu po uzoru na Vukovu ćirilicu (jedno slovo – jedan glas).

 

Među Britancima se do danas nije našao takav reformator koji bi dobio zaostavštinu velikog pisca. Izbacivanjem poluglasnika i uvođenjem grafema "Њ" i "Љ", Vuk je nastavio reforme koje je započeo Sava Mrkalj.

Izgled slova "Ђ" je prihvatio od Lukijana Mušickog, "Џ" je uzeo iz starih rumunskih rukopisa, a "Ћ" iz starih srpskih rukopisa. Slovo "J", koje je uzeo iz latinice, pripisivano mu je za "najveći greh" u crkvenim krugovima, gde su govorili da je srpski reformator time radio na pokatoličenju srpskog naroda.

PROČITAJTE JOŠ Baka Radmila (89) živi sama u planini, i već 15 godina gleda kroz prozor iščekujući dolazak sina

Vukova fonetska azbuka (naziv prema nazivu slova: A - az, B - buki) sa 30 grafema zvanično je prihvaćena 1868. godine.

Kao jednostavnije pismo od glagoljice, koja je starija po postanku, ćirilica ju je potiskivala i ustaljivala se u Bugarskoj, Srbiji, Makedoniji i Rusiji.

Ćirilica je, inače, slovensko pismo nastalo krajem devetog veka u današnjoj Bugarskoj. Stvorena je po ugledu na grčko ustavno pismo. Iz ovog pisma su uzeti i znaci, a za glasove kojih nije bilo u grčkom jeziku, načinjene su grafeme po ugledu na grčka i glagoljska slova.

Share this article