Neprocenjiva vrednost pečata: Predmet koji otkriva istoriju Srba za koju nismo znali

Ovaj jedinstveni predmet pravljen je u nekoj od vizantijskih carskih zlatara u Solunu ili Carigradu, a njegovo pronalaženje dokazuje da je u devetom veku postojala srpska državna administracija.

Pored mnogih dragocenosti koje čuva Istorijski muzej Srbije, izdvaja se mali, ali po važnosti neprocenjiv predmet. U pitanju je zlatni pečat srpskog kneza Strojimira iz devetog veka, koji je pronađen 2006. godine na aukciji u Nemačkoj. Pečat se čuva u depou Muzeja, a naredne godine biće u stalnoj postavci Istorijskog muzeja.

Ovaj jedinstveni predmet pravljen je u nekoj od vizantijskih carskih zlatara u Solunuili Carigradu, a njegovo pronalaženje dokazuje da je u devetom veku postojala srpska državna administracija.

U tom periodu vladala je dinastija Vlastimirović, a pečat je pripadao Strojimiru, prvom vladaru iz te dinastije. To potvrđuje i natpis na njemu ispisan na grčkom „Bože, čuvaj Strojimira“.

„Pečat može da se smatra da je jedini sačuvani artefakt ovakve vrste državotvorne vrste kod nas. Ovim pečatom knez Strojimir je zatvarao svoja pisma, zatvarao je administraciju, državna dokumenta“, kaže direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić.

Od zlata, kupastog oblika sa alkom na vrhu, težak je 15,46 grama. Tadašnje državno rukovodstvo preko konzulata Srbije u Minhenu otkupilo je stari pečat za 20.000 evra.

Konzervator restaurator Istorijskog muzeja Srbije Boban Veljković kaže kada je pečat Strojimirov prvi put došao u njegove ruke u prepoznao je da je od zlata po težini.

„U dobrom stanju je došao i nije bilo potrebe za mnogo intervenisanja, a zanimljivo je bilo kada sam utiskivao pečat u vosak on se zagrejao za par sekundi, a zlato je najbolji provodnik te je to još jedan dokaz da je reč o zlatu. Ja sam u ovom muzeju dugo i razni predmeti su prošli kroz moje ruke. Ovaj je zanimljiv jer je tako mali, a tako značajan, ustvari, značaj predmeta ne određuje njegova veličina već istorijska priča pre svega“, objasnio je Veljković.

Dušica Bojić ističe da je taj pečat simbol dinastije Vlastimirovića sa njenim osnivačem knezom Vlastimirom i potonjim sinovima i unucima.

„Znači da državnost Srbije ne počinje od 12. veka kako se obično uči u školama ili se najčešće govori u medijima, nego upravo počinje od tog sedmog veka“, naglasila je Bojić.

Analize su pokazale da je reč o autentičnom predmetu iz devetog veka. Do sada su urađene njegove replike od pozlate u dve veličine i koriste se kao poklon stranim državnicima.

Zbog velikog interesovanja, repliku starog srpskog pečata, građani će moći da kupe na info-pultu Istorijskog muzeja Srbije.

(RTS)

 

 

Share this article