Neverovatni direktor iz Britanije uči đake kako da kolju prasiće i pucaju iz puške

Svakodnevne aktivnosti učenika uključuju pečenje hrane na vatri, deljanje lukova i strela, baratanje noževima, imali su prilike da sami oderu zeca…

Majk Ferklou je neobičan direktor škole, od toga kako se oblači do svojih pogleda na obrazovanje, koje je za njega nepotpuno ukoliko ne uči decu kako se pali vatra i prave lukovi i strele.

 

Izgleda kao da je upravo izašao iz poslednje epizode “Igre prestola”, ogrnut bundom od medveđe kože, a zapravo je direktor osnovne škole “Vest Rajz” u Estburnu u Engleskoj. Njegov stav je “Nećemo deci izgraditi karakter terajući ih da po ceo dan sede za klupom i pišu. Deca moraju biti bačena pred mentalne i fizičke izazove. Izaći iz zone udobnosti i postati izdržljiva”. Zahvaljujući svojim rezultatima, svojoj školi doneo je TES nagradu Tajmsa za najbolju britansku osnovnu školu u 2015. godini.

Kada je stigao u školu, Majk Ferklou zatekao je ogradu visoku šest metara i đake toliko raspuštene da niko nije ni pokušavao da ih poređa u vrstu. Sada, oni samostalno pale vatru i rukuju vatrenim oružjem. “Radila sam u školi 13 godina pre njegovog dolaska i ponašanje dece sada je drastično drugačije, ona su samopouzdana, nezavisna i pristojna,” kaže Karen Stivens, jedna od nastavnika.

 

Svakodnevne aktivnosti učenika uključuju pečenje hrane na vatri, deljanje lukova i strela i vežbanje gađanja, baratanje noževima, pecanje pomoću štapova koje sami prave, hranjenje domaćih životinja. Imali su prilike da sami probaju da oderu zeca, očerupaju i ispeku goluba, u školi se klala čak i svinja… Đaci Vest Rajza imaju priliku da se oprobaju  čak i u pucanju iz puški, gađajući glinene golubove pod nadzorom članova Britanskog udruženja za oružje.

Za oglednu nastavu, škola je zakupila 50 hektara močvarnog zemljišta u blizini, na kome trenutno žive bivoli, ćurke, ovce, svinje, guske, patke, koze i pčele. Močvara đacima ne služi samo da nauče da pale vatru i gađaju strelama. Nalazi se na arheološkom lokalitetu iz bronzanog doba, i deca  tu uče matematiku, prirodne nauke i istoriju. Posmatraju ptice, sade drveće, a uskoro će sa arheologom raditi i na daljim iskopavanjima ovog lokaliteta. Čak su započeli gradnju sela iz bronzanog doba. Ferklou čak mašta o tome da u delu močvare iskopa rovove poput onih iz bitke na Somi i tako deci približi Prvi svetski rat. “Baš bih voleo da ovde doteram tenkove!” kaže on. U planu je i izgradnja replike preistorijskog “doverskog broda” preistorije otkrivenog na ovom području.

 

Nakon očigledne nastave u močvari, đaci pišu o svojim iskustvima iz arheološkog kampa. “Posle dana provedenog u livenju gvođža i bakra, bojadisanju vune, klesanju kamenog oruđa i traganju za hranom, čak i “najslabiji” pisci imaju inspiraciju za sastave, jer su sve to doživeli,” objašnjava Ferklou.

Snalaženje u opasnim situacijama deo je obrazovnog programa ove škole, pa se među đacima i nastavnicima prepričavaju anegdote o nezgodama koje se ponekad dešavaju, kao kad je jedan samouvereni nastavnik odlučio da poseti košnice bez zaštitnog odela da bi ga pčele naterale u beg, ili kada je jedan bivo završio u komšijskoj bašti. “Dobro je da deca uvide da smo svi samo ljudi, i da se greške dešavaju, samo treba biti smiren i prihvatiti ih,” smatra on.

Roditelji su vrlo zadovoljni bogatstvom iskustava koja deca dobijaju u školi “Najčešće od nih čujem komentar – E, da sam samo ja išao u ovakvu školu!” kaže Ferklou za Telegraf.

Jedini problem, kaže on, jeste prilagođavanje učenika Vest Rajza običnim školama. Nada se da će imati sledbenike i među drugim školskim upravama, te da će i ostali đaci širom Britanije sa više radosti i motivacije svakodnevno polaziti u školu.

(Izvor: detinjarije.com / Autor: Jovana Papan)

 

Share this article