ODLAZI IZ SRBIJE Srđan Dragojević: Povukao sam se, dok se ne odselim zauvek!

Srđan Dragojević, proslavljeni reditelj čija su ostvarenja „Rane“, „Lepa sela lepo gore“ i trilogija „Mi nismo anđeli“ ušla u istoriju srpske kinematografije, kako saznajemo, planira da ode iz zemlje.

Kad smo se nedavno dopisivali sa Dragojevićem zbog jedne aktuelne teme, rekao nam je da više ne želi da govori za medije.
- Povukao sam se potpuno iz javnog života. Tako će biti dok sam još ovde u Srbiji, dok se ne odselim zauvek - napisao nam je reditelj u poruci.

Bekstvo

Srđan Dragojević je 2000. godine već odlazio iz zemlje, nakon saznanja da više neće moći da snima filmove. Nekoliko meseci je proveo u Njujorku, a onda je privremeno prešao u Los Anđeles.

 

- Los Anđeles je udoban za život, lepo je ići na plažu u decembru. Naravno, i čitava „filmska nacija“ je tamo, imam priliku da upoznam neke ljude s kojima ću možda sarađivati, upoznajem producente koji su zainteresovani da rade sa mnom, ali i sa „Miramaksom“, i nude mi scenarije u nadi da ću se za njih zainteresovati i plasirati ih. Međutim, ima i gadnih strana, na koje Evropljanin teško može da se navikne - dosadno je i osećaj izolovanosti je strašan - rekao je tada reditelj u jednom intervjuu.

Piše knjige

Dragojević se poslednjih nekoliko godina posvetio pisanju dečjih knjiga „Kakagrad“ i „Kakakralj“, za šta je uvek tvrdio da je njegov hobi, jer je otac petoro dece, pa je odlučio da svoju maštu inspirisanu roditeljstvom pretoči u knjige. Posle 12 godina, nedavno je dobio novac od Filmskog centra Srbije za svoj novi projekat „Nebesa“, ali još nije poznato hoće li ga i snimiti.

U Americi godinama živi reditelj Predrag Gaga Antonijević i Uroš Stojanović, koji je napustio Beograd nakon objavljivanja filma „Čarlston za Ognjenku“.

Filmovi Srđana Dragojevića

1992. Mi nismo anđeli

1994. Dva sata kvalitetnog TV programa

1996. Lepa sela lepo gore

1998. Rane

2005. Mi nismo andjeli 2

2006. A3 - Rock‘n‘Roll uzvraca udarac

2009. Sveti Georgije ubiva azdahu

2010. Montevideo, Bog te video!

2011. Parada

2014. Atomski zdesna

 

(Izvor: kurir.rs)

Share this article