„PETAR ILIČ ČAJKOVSKI“ OVACIJAMA ISPRATIO NEMANJU: Radulović pokorio Moskvu! (VIDEO)

Nastup Beogradske filharmonije u čuvenoj sali „Petar Ilič Čajkovski“ u centru Moskve dugo će pamtiti ne samo naši muzičari već i publika koja je još prošle nedelje razgrabila ulaznice za otvaranje ovogodišnje sezone.

Probirljivi moskovski muzički sladokusci, koji su imali mogućnosti da slušaju i gledaju najpoznatija imena svetske scene, uživali su večeras u nastupu nadahnutih članova našeg orkestra, a posebno čuvenog violiniste Nemanje Radulovića.

Dirigovao je Danijel Rajskin, koga u Moskvi dosta cene i dobro poznaju.

Da je dvorana bila dvostruko veća, i tada bi sve ulaznice bile prodate, jer su domaćini u najavama na internet sajtu „Afiša“ predstavili Nemanju kao „mladog boga violine“.

 

U „Afiši“ su objasnili da takav status zaslužuje umetnost srpskog violiniste, ekskluzivca „Dojče gramofona“.

– Bez obzira na to gde nastupa, uz pratnju bilo kojeg orkestra dovoljno je da se pojavi na sceni i odsvira prvu notu i već je osvojio celu salu.

Temperament, šarm, privlačna ekstravagantnost „neoklasičnog“ imidža pomogli su mu da stvori vrtoglavu karijeru – napisali su domaćini u najavi njegovog koncerta. I zaista nisu prevarili publiku.

Osim toga organizatori koncerta su istakli da je Nemanja Radulović svirao na mnogim poznatim svetskim scenama od Berlina, Pariza, Njujorka, pa do Melburna i Tokija, uz najpoznatije orkestre na planeti.

Moskovljani su bili oduševljeni njegovim debijem u ruskoj prestonici.

Radulović je svirao Koncert za violinu i orkestar Arama Hačaturijana, i pre dolaska u Rusiju nije skrivao da mu je posebno drago i važno što će moći da se predstavi publici koja odlično poznaje muziku.

 

Već na početku koncerta bilo je jasno zašto su domaćini za otvaranje svoje sezone odabrali Beogradsku filharmoniju.

Beograđani su iskoristili šansu da se u najlepšem svetlu predstave u jednoj od najprestižnijih dvorana, ne samo u Moskvi, već u celoj Rusiji pa i znatno šire.

Publika je uživala slušajući „Fantaziju na srpske teme“ Nikolaja Rimskog Korsakova, kao i simfoniju broj 9 „Iz novog sveta“ Antonjina Dvoržaka.

Uoči moskovskog koncerta dirigent Rajskin je kazao da ima posebnu odgovornost ali i veliku čast da u svojoj „rodini“ (domovini) predvodi orkestar za koji smatra da je najbitniji predstavnik srpske kulture.

Rajskinovo očekivanje da će Beogradska filharmonija svojim kvalitetom pozitivno iznenaditi moskovsku publiku se u potpunosti obistinilo.

Posle uspešnog nastupa u Moskvi svakako bi bilo dobro da se Beogradska filharmonija i harizmatski violonista Nemanja Radulović predstave i drugoj ruskoj muzičkoj prestonici u Sankt Peterburgu, čije su scene ugostile mnoge velikane iz sveta umetničke muzike.

Beograđanima bi preporuka trebalo da bude i nastup u sali „Čajkovski“ u Moskvi, a garant kvaliteta je svakako dirigent Rajskin, koga cene u njegovom rodnom gradu na reci Nevi.

 

(Izvor: Agencije)

Share this article