Pre 31 godinu izvedena jedna od najlepših SFRJ pesama

Prije tačno 31 godinu, na stadionu Crvene zvezde pred 20.000 ljudi održan je koncert kojim se Jugoslavija pridružila humanitarnoj akciji "Live Aid" koju je pokrenuo Bob Geldof kako bi prikupio novac za gladnu djecu Etiopije.

 Mjesec prije čuvenog Live Aid koncerta, uživo je izvedena pesma "Za milion godina", benda Yu rock misija koji su činili najveće zvijezde jugoslovenske pop i rok scene.

‘’Nikad ne boj se, s tobom neko je ko želi ljubav da ti da, deo svoga toplog sna…”, orilo se Marakanom tog 15. juna 1985.

Tekst pjesme napisao je dramaturg Mladen Popović, u to vrijeme urednik “Hita mjeseca” na Radio-televiziji Beograd i jedan od organizatora akcije, dok je muziku komponovao Dragan Ilić, tadašnji klavijaturista i frontmen Generacije 5.
Muzika, spot i aranžman urađeni su za samo tri dana.
Iako nije učestvovao u snimanju pesme, na snimanju spota se pojavio Goran Bregović, frontmen Bijelog dugmeta, dok su Riblja čorba i Zabranjeno pušenje bojkotovali akciju.

 

Na ovaj način Jugoslavija se priključila globalnom projektu "Band Aid", a pjesma je emitovana tokom Live Aid koncerta, koji se paralelno održavao na stadionima Vembli u Londonu i Džon F. Kenedi u Filadelfiji, 13. jula 1985. godine.

Na beogradskom koncertu nastupili su Magično oko, Automobili, Piloti, Partibrejkers, Ekatarina Velika, Yu rock misija, Plavi orkestar, Denis & Denis, Atomsko sklonište, Jakarta, Peđa D’Boy band, Film, Videosex, Željko Bebek, Bajaga i Instruktori, Slađana Milošević, Elvis J. Kurtovich, Tunel, Vatreni poljubac, Lačni Franz, Aske, Električni orgazam, Kerber i Balkan, a prenošen je čak i u Čehoslovačkoj i na Kubi.

Prikupljena pomoć za Etiopiju, od prodaje albuma i ulaznica, ali i prihoda jugoslovenskih preduzeća, iznosila je tadašnjih milijardu dinara, a stihove čuvenog hita "Za milion godina" pevaju i generacije rođene godinama nakon njegovog nastanka.

A trideset godina kasnije...
Iako je prošlo dosta vremena, muzikom se danas aktivno bave Piloti, Partibrejkers, Bebek, Bajaga, Električni orgazam, Kerber, Dejan Cukić, Massimo Savić, Zdravko Čolić, Alen Islamović i još neki.
Nažalost, protekle godine su nam uzele neke sjajne ljude, Vladu Divljana i članove vjerovatno najboljeg sastava, EKV.

 

Nažalost, i vrijeme se toliko pokrenulo da više nema jedinstva kada su ovakve stvari u pitanju; bolesnu djecu lečimo SMS-om, a koncerti sa velikim imenima se gotovo više i ne održavaju.

Svejedno, zahvalni smo pomenutim muzičarima što su ovim projektom i svojijm karijerama bili dio našeg prelijepog detinjstva.

 

(Izvor: BukaantenaM portal)

Share this article