Profesorka je dala đacima zadatak koji otkriva šifru za školski WiFi, ali postoji caka!

Njena genijalna smicalica zaintrigirala je učenike iz čitavog regiona. Fora je prosta: ukoliko đaci uspeju da reše zadatak koji im je postavila, mogu da koriste WiFi u školi koliko žele. Ipak, nije sve ni tako jednostavno.

Na Facebook stranici „Iz Osijeka si ako” osvanula je prava matematička zavrzlama ispisana na tabli (odnosno vratima?!), a svako ko provali rešenje kao nagradu će dobiti šifru za Wi-Fi.

 

Na ideju da na ovakav način motiviše đake došla je profesorka Amanda Glavaš iz Mašinsko-tehničke škole u Osijeku.

– Često su na mobilnom i ne paze na nastavi, a više puta su me pitali da im dam šifru za internet pa sam na ovaj način htela da ih motivišem da se potrude da ovo izračunaju – rekla je profesorka za hrvatski portal Index.

Za neke učenike mlađih godina ovo je bio prilično nerešiv problem, s obzirom na to da zadatak uključuje logaritme koje još nisu obrađivali, ali otkrila je da su se stariji učenici zaista potrudili da reše zadatak.

– Neki učenici su me pitali da li je to prava šifra za internet i treba li uopšte da pokušavaju. Rekla sam im da nije, ali da ipak pokušaju i onda mi kažu zašto rešenje ne može da bude šifra za Wi-Fi. Oni koji su to otkrili bili su nagrađeni – ispričala je profesorka.

Otkrila je da je caka u tome da se u računu nalazi broj „pi” koji je iracionalan, odnosno ima beskonačno mnogo cifara, a neki učenici su uspeli to da primete.

Kako je dodala, njeni đaci se nisu naljutili zbog ove smicalice.

(Izvor: index.hr)

Share this article