Profesorka srpskog nije znala kako da oceni dete, pa zatražila pomoć: Šta biste vi uradili na njenom mestu?

Da se deca prvi put sretnu s nepravdom već u školi, sigurno je kao činjenica da Sunce izlazi svakog dana.

Kada učenici shvate da je drugar iz odeljenja dobio veću ocenu, iako nije zaslužio, da učiteljica ima miljenike, da profesorka ne ceni dovoljno nečiji trud, izostaje i želja da se više uči. Ako ste jednom označeni, kao recimo trojkaš, možete da dubite na trepavicama, peticu nećete dostići.

 

Ali, ruku na srce, nisu svi učitelji/nastavnici/profesori takvi. Ima i onih koji deci pruže priliku, koji ne ocenjuju pismeni na osnovu imena i prezimena, već ga zaista i pročitaju, koji umeju da cene fakat da se neko zainteresovao za njihov predmet, a njihovi učenici mogu da napreduju, ne samo da tavore.

 *Printskrin: Facebook

Tako je jedna profesorka srpskog jezika potražila pomoć u zaključivanju ocene, pretpostavljamo nekom maturantu. Na Fejbuk grupi Profesori srpskog jezika, ona je napisala da je u dilemi. Učenik je na polugodištu imao zaključenu trojku, a tokom drugog polugodišta dobio je 5, 5, 5, 5 i opet 3.

Neko bi ga sigurno nagradio zato što je u drugom polugodištu "procvetao" i dobio četiri 5. Ima i onih koji bi sigurno dali peticu, da je imao samo petice u drugom polugodištu, ali trojka kvari utisak, pa daju četvorku. A šta kaže matematika u ovakvim slučajevima? Šta biste mu vi dali? Pišite nam u komentarima vaša iskustva sa zaključivanjem ocena.

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article