"Šta? Ne mogu da verujem!" Brankica prvi put otvorila elektronski dnevnik i šokirala se kada je videla ocene svog deteta

Za nekoga ko je u srednjoj školi od majke krio keca iz fizike mesec dana, elektronski dnevnik zvučao je prilično zastrašujuće.

Roditelj samo treba da unese šifru preko mobilnog telefona ili računara, i pred njim su svi mogući podaci o detetu: koliko izostaje, da li beži sa časova, kako se ponaša, kuca li sms-ove dok nastavnici predaju i, naravno, kakve su mu ocene.

 

Da bi se uverili u to kako radi famozni Es-dnevnik, posetili smo Medicinsku školu "Nadežda Petrović" u Zemunu, gde su roditelji još u novembru dobili šifre da pristupe ovom sistemu (svaka škola sama određuje kada će podeliti šifre). Na momente sam osećala olakšanje što sam bila đak u vreme kada tehnologija nije bila toliko napredna, ali kad se sve sabere, ipak nema sumnje da Es-dnevnik ima mnogo dobrih strana.

 *Telegraf.rs

Na primer, đak koji beži sa časova jer upadne u loše društvo ili se oda nekom poroku, neće to moći da sakrije nijedan dan. Ako se čudno ponaša i pravi scene na času, njegov roditelj će ulaskom u Es-dnevnik to takođe odmah saznati. A i ako dobije lošu ocenu, naučiće da gradi odnos poverenja sa roditeljima i da sa njima otvoreno priča o tome.

 

Brankica Kecman, predsednik Saveta roditelja u Medicinskoj školi "Nadežda Petrović", upravo je jedna od majki koja sa ćerkom ima potpuno otvoren odnos. Zato ne čudi što je odmah pristala da je snimimo kako otvara Es-dnevnik. Međutim, brza tehnologija ovoga puta je preduhitrila čak i njenu ćerku koja joj sve priča, pa je Brankica, baš u trenutku kad je snimatelj nameštao kameru, lupila šakom o sto.

 *Brankica Kecman, roditelj, Telegraf.rs

- Šta? Ne mogu da verujem! Kec iz fizičkog? I to zato što nije htela da uradi zvezdu - zaprepašćeno je uzviknula Brankica čim je otvorila Es-dnevnik, ali se ubrzo smirila.

- Ćerka mi je rekla da je nastavnik zapretio da će dobiti jedinicu jer odbija da uradi zvezdu, ali je mislila da je ipak neće upisati u dnevnik. Nema veze. Evo, dobila je peticu iz anatomije i iz patologije. Bravo, cico! Zadovoljna sam - rekla je Brankica.

Ono što je slučaj u njihovoj porodici, dodaje, je da tati nisu dale pristup.

 

- Tata nas je pustio, neće da se meša, ima poverenja u ćerku. Mislim da je u celoj priči, sa ili bez elektronskog dnevnika, najbitnije izgraditi odnos poverenja. Moja ćerka nema problem sa Es-dnevnikom. Ali, u njenom razredu ima i roditelja, srećom u manjini, koji nisu zainteresovani za pristupne šifre, nisu zainteresovani za ocene svog deteta, a to je sve opet lična stvar na koju ne možete da utičete - priča ova majka.

Dobra stvar je da roditelji ocene ne vide odmah, već 48 sati nakon što ih nastavnik unese u Es dnevnik. Tako se deci ostavlja vreme da se psihološki pripreme da saopšte lošu vest ili da ocenu eventualno i poprave. Nastavnici u dnevnike unose i svoje komentare uz koje mogu da stave i odgovarajuće smajlija.

 *Telegraf.rs

"Koristila je mobilni telefon na času i pored toga što sam je opomenula (tužan smajli)"

"Učila je anatomiju na času iz engleskog"

"Redovno radi domaći i ističe se na času (srećan smajli)"

Mr Biljana Glavonjić, pomoćnik direktora u Medicinskoj školi "Nadežda Petrović", objašnjava da svaki nastavnik ima svoju šifru, ali da ne može videti ocene koje su davale njegove kolege, već samo ocene iz svog predmeta.

 *Telegraf.rs

- Tako da se izbegava onaj halo efekat, da ako nema ima sve petice, daću mu i ja. Ili obrnuto, ako ima loše ocene, nedovoljne ocene, da će uslediti još jedna.

 

Elektronski dnevnik, dodaje Glavonjić, umnogome olakšava posao. Sve analize i statistike dobijaju se jednim klikom. Svedočanstva se štampaju na licu mesta.

 *Mr Biljana Glavonjić, pomoćnik direktora škole, Telegraf.rs

Ako nastavnik unese pogrešnu ocenu, ne prolazi se čitava procedura kao ranije, već se sada ta napomena unosi elektronski i isto tako se i ispravlja.

- A odmah i vidite i kada neko ima toliko izostanaka da je kandidat za popravni i da je vreme za uzbunu - zaključuje Glavonjić.

(Izvor: telegraf.rs / Miljana Leskovac)

Share this article