Svi smo bar nekad zapevali "KALJINKU", a da li znate o čemu ustvari govori poznata ruska pesma

Svi je znamo i svi smo je amkar jednom u životu zapevali, a da se nismo zapitali šta znači u prevodu na srpski ova pesma.

Ruske pesme imaju zavidan broj obožavalaca u Srbiji, a "Kaljinka" je, uz "Kaćušu", svakako jedna od najpopularnijih. Ipak, iako svi znaju njene reči ili makar melodiju, mnogima je nepoznato o čemu zapravo pesma govori.

"Kaljinka" je popularna ruska pesma. Ipak, za nju je vezano nekoliko zabluda.

Prvo, pogrešno se smatra da je reč o narodnoj pesmi. "Kaljinku" je zapravo komponovao kompozitor Ivan Petrovič Larionov 1860. godine, a prvi put je izvedena u Saratovu kao deo pozorišne predstave za koju je i bila napravljena.

Kasnije je pesma postala deo repertoara hora Dmitrija Aleksandroviča Agrenjeva-Slavajskog sa kojim je Larionov bio u prijateljskim odnosima, a "svetsku slavu" doneo joj je hor Crvene armije čiji je nezaobilazni deo repertoara i danas.

Verovatno je činjenica da "Kaljinku" često pevaju vojni horovi dovela i do zablude da ona govori o ratu. Zapravo, govori o ljubavnom udvaranju, a ako ste ikada pevali „kalin, kakalin…“, zapravo ste pevali o ribizli! Jer, "Kaljinka" je na ruskom "ribizla"!

 

Pesma je zamišljena kao oda zaljubljenog mladića koji tepa svojoj devojci nazivajući je "ribizlom" i "jagodom" - najlepšim voćkama. 

Evo detalja:

(Izvor: Dnevno.rs)

Share this article