Tišina je lek za mozak: Nauka daje 4 razloga da više ćutimo

Svakog trenutka okruženi smo bukom. Toliko smo se navikli na „akustično zagađenje“ da buku smatramo potpuno normalnom, i ne obraćamo pažnju na gužvu, saobraćaj, muziku ili TV.

Tišina je blagotvorna i umirujuća, tišina je lek i prostor za razmišljanje. Sajt Lifehack donosi nekoliko razloga zašto bi trebalo više da poštujemo tišinu.

Tišina pomaže regeneraciju moždanih ćelija
Prema studiji iz 2013. godine o uticaju različitih nivoa buke na miševe, dva sata tišine na dan pomogla su da se formiraju nove ćelije u hipokampusu – oblasti mozga koji je odgovoran za sposobnosti učenja, pamćenje i emocije.

 

Tišina nas čini kreativnijim
Naš mozak aktivan je čak i kad se telo odmara. Tokom odmora, obrađuje i skladišti informacije koje smo dobili tokom dana. Kada ovaj proces ide dobro, bez ometanja zvukovima (ili bilo kakvih drugih smetnji), mozak uključuje režim koji integriše emocije i sećanja, izaziva maštu, i proširuje i otvara naše mogućnosti. Kao rezultat toga što smo u tišini, postajemo kreativniji i otvoreniji.

Tišina smiruje stres i tenziju
Dokazano je da stalna buka utiče na naš mozak, što dovodi do povećanja nivoa hormona stresa. Tišina naprotiv ima sasvim suprotan efekat. Odsustvo buke smanjuje tenziju u mozgu i telu. Istraživači su pratili promene u krvnom pritisku i u cirkulaciji, i došli do zaključka da su dva minuta tišine efektivnija u relaksaciji nego slušanje bilo kakve opuštajuće muzike.

Tišina obnavlja naše mentalne resurse
Buka ometa naše rešavanje problema, bilo dok učimo ili radimo. To može biti razlog za pad motivacije, pažnje, i povećanje broja grešaka. Studije su pokazale da deca koja žive ili idu u školi blizu zakrčenih ulica imaju niže ocene kada su u pitanju čitanje i jezici nego deca koja žive u tišim sredinama. Zanimljivo je da mozak može da povrati ono što je izgubljeno kao rezultat buke.

(BIZLife)

Share this article