U Njujorku je bila premijera filma "Ustav Republike Hrvatske" Nebojše Glogovca - od reakcije ljudi u sred Amerike PODILAZI JEZA

Film je dobio "standing ovation". I to dug, prenosi za "Blic" utiske sa projekcije svog filma reditelj Rajko Grlić, koji je prisutnoj publici govorio o saradnji sa Nebojšom.

Film "Ustav Republike Hrvatske" imao je 2. marta vrlo uspešnu američku pretpremijeru u rasprodatoj sali njujorškog SVA Teatra (SVA Theatre) u 23. ulici.

 

Kako je za "Blic" iz Njujorka potvrdio reditelj ovog uspešnog i nagrađivanog dela Rajko Grlić, ova svečana projekcija bila je posvećena nedavno preminulom srpsku glumcu Nebojši Glogovcu, koji je odigravši ulogu Vjeke Kralja, homoseksualca, transvestita i hrvatskog nacionaliste, ostvario verovatnu najbolju filmsku rolu u svojoj bogatoj i prerano prekinutoj karijeri. Publika u Njujorku je stajaćim ovacijama ispratila kraj filma.

- Pred projekciju je bila minuta šutnje za Nebojšu, a nakon projekcije sam govorio o suradnji s Nebojšom. Film je dobio "standing ovation". I to dug. Bila je to neka čudna smješa sjete, tuge za Nebojšom i želje da se aplauzom kaže koliko su voljeli to što je on napravio u tom filmu - ističe Rajko Grlić.

 

Film "Ustav Republike Hrvatske" uspeo je u onome što je u poslednje retko uspevalo filmovima sa prostora bivše Jugoslavije, ali i van engleskog govornog područja uopšte. Ova njujorška pretpremijera bila je, naime, uvod u bioskopsku distribuciju na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, koja kreće u 30 bioskopa.

 *FOTO: SCREENSHOT

Film „Ustav Republike Hrvatske” je međunarodnu premijeru imao u Montrealu 2016. godine, gde je dobio i svoju prvu nagradu, a do sad ih je skupio 32. Nebojša Glogovac nagrađen je na festivalima u Lećeu i u Puli za najboljeg glumca i na londonskom Rejndens (Raindance) filmskom festivalu 2017. dobio je nagradu za najbolju glumačku izvedbu. Za ulogu Vjeke Kralja Glogovac je nagrađen i prošle godine na festivalu glumačkih ostvarenja Filmski susreti u Nišu osvojivši najznačajnije priznanje - Gran pri Naisa.

Nebojša Glogovac preminuo je 9. februara u Beogradu posle kratke i teške bolesti u 49. godini.

(Izvor: blic.rs)

Share this article