U Sankt Peterburgu izložba povodom 150 godina od romana Zločin i kazna

U Sankt Peterburgu u toku je izložba posvećena obeležavanju 150 godina od objavljivanja romana "Zločin i kazna" velikog ruskog književnika Fjodora Dostojevskog.

U Sankt Peterburgu u toku je izložba posvećena obeležavanju 150 godina od objavljivanja romana "Zločin i kazna" velikog ruskog književnika Fjodora Dostojevskog, javila je danas agencija Frans pres.

 "Dostojevski je želeo da istraži sva pitanja u svom romanu. Izložba prikazuje nekoliko strana njegovog dela", izjavila je Natalija Ašimbajeva, direktorka muzeja Dostojevski u Sankt Peterburgu.

Na izložbi, koja traje do kraja marta, prikazani su predmeti iz 19. veka povezani s radnjom romana kao i celo delo čiji su listovi okačeni po zidovima.

Dostojevski (1821-1881), jedan od najvećih knjiženika svih vremena, napisao je roman "Zločin i kazna" 1866. godine koji se smatra jednim od najvećih dela ruske književnosti.

Radnja romana je smeštena u Sank Peterburgu sredinom 60-ih godina 19. veka. Glavni lik, Rodion Romanovič Raskoljnikov, ambiciozni student prava, podstaknut krajnjom bedom i turobnom budućnošću, odlujučuje da ubije i opljačka Aljonu Ivanovnu, omraženu staricu koja lihvarenjem izrabljuje ljude.

(KutakNet)

 

 

Share this article