UČENIKE ĆE PLAĆATI ZA RAD NA PRAKSI! U škole se uvodi srpski model dualnog obrazovanja, evo kako će se primeniti!

Dualno obrazovanje podrazumeva da učenik u kompaniji u kojoj ima praksu od nje dobija platu za svoj rad.

Đake u Srbiji poslodavci će uskoro plaćati za njihov rad na praksi, otkriva za Informer savetnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić!

Ona kaže da će ova novina zaživeti u našim školama najkasnije za šest meseci, čim se promene važeći zakoni.

 

Srpski model

Dualno obrazovanje podrazumeva da učenik bude na neki način zaposlen u kompaniji u kojoj ima praksu i da od nje dobija platu za svoj rad. Međutim, u Srbiji tako nešto ne dozvoljava Zakon o radu, pa će Ministarstvo prosvete pod hitno zatražiti njegovu izmenu.

- Mi smo oslanjajući se na nemački, austrijski i švajcarski model pripremili "Nacionalni model dualnog i preduzetničkog obrazovanja" i s njim idemo pred Vladu. Međutim, da bi se sproveo u praksi, neophodne su izmene Zakona o radu i Zakona o srednjoj školi. Očekujem da usvajanje novog zakona bude završeno najkasnije za šest meseci. Kompanije koje budu uključene u proces dualnog obrazovanja plaćaće đacima određenu nadoknadu za sate koje provedu na praksi - objašnjava Gabrijela Grujić.

*Foto: public

Prema njenim rečima, ideja je da na ovaj način đaci u srednjim stručnim školama već nauče da rade poslove koji su traženi i po završetku školovanja lakše dođu do zaposlenja.

- Vodićemo računa o tome šta privredi treba, koja zanimanja su potrebna. Tako ćemo uvođenjem dualnog obrazovanja rešiti važan zadatak - zaposlićemo većinu mladih do 25 godina. U ovu priču biće uključeni Ministarstvo prosvete i Privredna komora Srbije - ističe Gabrijela Grujić. 

Dualno obrazovanje u Srbiji 

* industrijski mehaničar
* bravar-zavarivač
* električar
* operater izrade nameštaja
* trgovac

 

Đaci će na praksi moći da zarade i do 100 evra

Kako saznaje Informer, učenici će moći da zarade od 5.000 do 12.000 dinara mesečno, što će zavisiti od vrste posla i vremena provedenog na praksi. U Privrednoj komori Srbije, koja radi na izradi zakona o dualnom obrazovanju, kažu da se o iznosu nadoknade za đake još razgovara sa privrednicima.

- Svaki poslodavac će imati obavezu da učenicima na praksi obezbedi topli obrok, markicu, radnu opremu i da im plati osiguranje. Nadoknada za učenike neće biti niža od minimalne cene rada po satu. U prvoj godini taj iznos će biti manji jer đaci tada imaju najmanje radnog iskustva, a onda će u drugoj i trećoj godini sa rastom njihove produktivnosti na poslu i zarada biti veća - objašnjava direktorka Sektora za edukaciju PKS Mirjana Kovačević. 

Motiv za rad

Direktor kraljevačke Mašinsko-tehničke škole "14. oktobar" Zoran Andrijanić kaže za Informer da će uvođenje nadoknade za rad na praksi obradovati učenike na zanatima i dati im dodatnu motivaciju.

- Poznato je da kod nas zanate uglavnom pohađaju učenici iz najsiromašnijih porodica i njima bi ova nadoknada mnogo značila. U našoj školi obrazuju se bravari-zavarivači po ugledu na nemački dualni sistem. Naša deca imaju praksu u četiri lokalna preduzeća, a poslodavci imaju obavezu da im obezbede topli obrok i radnu uniformu. Međutim, pošto postoje zakonska ograničenja, nadoknada koju naši poslodavci nekim učenicima obezbeđuju još se vodi kao stipendija, a ne kao nadoknada za njihov rad na praksi - navodi Andrijanić i dodaje da u Nemačkoj đaci koji pohađaju dualno obrazovanje skoro polovinu školovanja provedu kao zaposleni na praksi i da su za to plaćeni.

  

(Izvor: Informer/ V. Nedeljković)

Share this article