7 PONAŠANJA RODITELJA KOJA IZAZIVAJU LOŠE PONAŠANJE DECE

Dobra vest je da možete da zaustavite ovaj ciklus “nevaspitanja” jednostavnim izbegavanjem određenih situacija u vaspitanju.

Dešava se da deca nekada ne slušaju svoje roditelje. I to nije ništa neobično. Problem nastaje kada neposlušnost postane uobičajeno ponašanje pred kojim roditelji postanu potpuno nemoćni, često nesvesni da ono potiče upravo od njih samih.

Dobra vest je da možete da zaustavite ovaj ciklus “nevaspitanja” jednostavnim izbegavanjem određenih situacija u vaspitanju.

Evo koja su to ponašanja roditelja koja treba da izbegavate da ne biste podsticali loše ponašanje deteta:

 

Nedoslednost

Da li vaše dete kuka ili se baca po podu prodavnice kada vi ne želite nešto da mu kupite? Ili vrišti po parku kada ne želi da ide kući? Kako vi odgovarate na ovakvo ponašanje? Ako ne želite nešto da kupite detetu ili ste rešili da idete kući, tako treba da ostane.

Svaka vaša nedoslednost pokazaće detetu da može da bude po njegovom ako se ponaša na neprimeren način.

Izricanje kazni koje se ne izvršavaju

Ne treba da upućujete detetu pretnje koje neće biti ispunjene. Na primer, ne govorite mu da ćete ga kazniti ako ponovo prospe nešto, ili da ga nećete voditi više u prodavnicu jer se tamo loše ponaša, ako to nećete stvarno i da uradite.

Dete neće imati razlog da vas posluša ako ne shvata ozbiljno vaše pretnje. 

Opravdavanje ponašanja deteta izgovorima

Deca mogu da budu žedna, gladna, nervozna, to je sasvim normalno, ali im to ne daje pravo da se ponašaju neprimereno. Ovo je naročito često u periodu kada deca nisu u stanju da verbalno izraze svoja osećanja.

Iako znate da čak i stariji nekada mogu biti tvrdoglavi, nemojte uvek opravdavati detetovo ponašanje traženjem izgovora.  

Pretnje

Česte pretnje mogu da imaju kontra efekat na detetovo ponašanje.

Nije svaka situacija ni za kaznu a ni za pretnju istom. To što ćete pretiti detetu ne znači uvek da će to imati pozitivan uticaj na detetovo ponašanje. Imajte u vidu da neka istraživanja pokazuju da, na primer, deca koja su kažnjena zbog laži još više lažu. Objasnite, ne pretite. 

 

Vikanje

Ako podignete glas ne znači da će vas dete bolje čuti i razumeti a još manje znači da će uopšte odreagovati na vašu naredbu. Pa čak i da odgovori to ne mora, i verovatno ni neće, imati efekat na duge staze. Vikanjem samo možete pokvariti odnose sa vašim detetom. 

Fizičko kažanjavanje deteta

Fizičko nasilje prema detetu može da ima veliki uticaj na njegovo samopoštovanje i može da prouzrokuje još agresivnije ponašanje.

Na ovaj način deca pre uče kako da izbegnu bol koju ćete im naneti nego kako da poboljšaju svoje ponašanje.

Smejanje nedoličnom ponašanju

Vama možda može izgledati zabavno da vaše dete psuje nekoga, da u restoranu baca hranu po podu ili radi nešto slično. Ali, ljudima oko vas to neće biti ni malo simpatično.

Ako vi ne samo da detetu ne skrenete pažnju da nije lepo to što radi već se i smejete, ono će nastaviti da se ružno ponaša smatrajući da je zanimljivo i ostalima.

(Izvor: Najbolja mama na svetu)

 

Share this article