Mama bliznakinja sa Daunovim sindromom zadivila region: Hrabra Sara čeka treću bebu i otkriva sve detalje trudnoće

Saru Huremović iz Podgorice javnost je upoznala kao hrabru samohranu mamu bliznakinja Ilde i Irme koje su rođene sa Daunovim sindromom. A sada se javnosti obraća zbog najlepše vesti- za pet meseci postaje ponovo postaje mama.

"Bila sam prvo veoma zbunjena jer je trudnoća došla neočekivano. Ali kako vreme odmiče, presrećna sam i zbog sebe i zbog devojčica i naše budućnosti", priča nam Sara koja će u 30. godini treći put postati mama, deceniju nakon rođenja Ilme i Ilde.

Kaže da je bilo određenog straha da će u drugoj trudnoći doći do izvesnih komplikacija. A onda ju je jedno testiranje umirilo.

"Uradila sam najbolji test na svetu Nifti test (test za otkrivanje hromozomskih abnormalnosti, odnosno test na Daunov sindrom, prim.a) posle toga sam se osećala dosta bolje. A i divan tim ginekologa vodi moju trudnoću", dodaje.

 

Sara ističe da nije razgovarala sa lekarima o mogućim rizicima koje bi naredna trudnoća mogla da donese jer ju je vest da stiže još jedna beba došla potpuno iznenadila.

Na ginekološke kontrole je pre toga odlazila "isključivo zbog mioma na materici i cista na jajnicima". Zdravstveni problemi nisu uticali na začeće, a kada je saznala da će postati mama, sve se promenilo.

Drugo stanje dobro podnosi.

"Osećala sam se loše na samom početku, ali sada sam već bolje, jača sam. Oporavljam se".

Irma i Ilda presrećne zbog bebe

Najteže je prošlo. Sara sa ćerkama sada broji mesece do rođenja bebe.

Sreći nema kraja

 *SREĆI NEMA KRAJA / FOTO: PRIVATNA ARHIVA

"Irma i Ilda su jako srećne i vesele, već znaju da nosim seku, maze me po stomaku", otkriva nama Sara pol trećeg deteta i ističe da će mlađa sestra pozitivno uticati na starije.

"Mislim da će promeniti njihov svet. Naravno u pozitivnom smislu, više ih neće biti dve nego tri, jako sam srećna što će u budućnosti imati podršku".

 

Velika novina je da je i Sara danas ima jak oslonac u partneru i ocu svog budućeg deteta.

"Iskrena podrška je nešto najlepše što čovek može da oseti. Mnogi mi znači jer kada neko stoji iza vas, onda ste i vi dosta snažniji".

Sara Huremovć sa partnerom

 *SARA HUREMOVĆ SA PARTNEROM / FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Ćerke su me naučile hrabrosti

Takvu podršku nije imala 2008. kada je na svoj rođendan postala mama i kada je nakon prevremenog rođenja ćerki saznala da one imaju Daunov sindorom. Ne krije da nije bilo lako, ali se sa problemima koje joj je život priredio odlično borila. A kada se danas osvrne na sve ono što su ona i njene ćerkice preživele, ta borba iz njenog ugla ovako izgleda.

"Da bi ljudi napredovali u životu, treba da se trude da zaborave loše ljude, loša sećanja, događaje i da pamte lepe stvari, da se bore sami sa sobom, da gledaju samo pozitivno na okolinu, ma koliko ona ponekad bila surova".

Saru su nazvali i majka hrabrost, a ona kaže da "ne radi ništa drugo osim što voli svoju decu".

"I ja sam kao i svaka majka imala teške trenutke. Bilo je tu dosta borbe. Odgajati decu nije lako, posebno dvoje, a posebno ako tu postoji neki problem. Iskreno, ćerke su me naučile da budem hrabra i nasmejana bez obzira na to kakve izazove život donosi", poručuje mama koja je radila dva posla kako bi deci priuštila sve što im je bilo potrebno.

Ilda i Ilma koje su završile treći razred osnovne škole, se svakim danom, kako kaže Sara, menjaju, rastu,i maju nova interesovanja.

"Rano sam ih naučila svima osnovim stvarima, one same prostiru veš, peru sa mnom posuđe, postavljaju sto svaki put kada se ruča ili večera... Kao i sva deca najviše uče kroz igru i svakodnevne obaveze, ne treba ništa da im se nameće, već da se uče uz strpljenje i ljubav, na neki miran način".

Mame da se ne plaše

Sara nije jedina. Ima dosta mama koje se nalaze u istoj situaciji, a priželjkuju još dece. Za njih ima poseban savet.

"Treba da se usredsrede samo na one lepe stvari jer one motivišu čoveka da pozitivno razmišlja i da se nada boljem koliko god to nekada bilo teško", poručuje.

ŠTA JE DAUNOV SINDROM I KAKO SE DIJAGNOSTIKUJE U RANOJ TRUDNOĆI

Daunov sindrom ili mongolizam predstavlja kongenitalni poremećaj. Kod dece sa mongolizmom umesto 46 postoji 47 hromozoma (hromozom višak sa dva hromozoma pravi 21. par pa se zbog toga ovaj sindrom naziva još i Trizomija 21).

 

U 95 do 97 odsto slučajeva Daunov sindrom nije uzrokovan genetikom. Nije dokazana veza sa bilo kojom vrstom životnih navika roditelja, ali je potvrđeno da starost majke (preko 35 godina života) povećava mogućnost pojave sindroma kod deteta.

Daunov sindorom se prepoznaje po fizičkim karakteristikama- široko razmaknutim i kosim očima, nabranoj koži na unutrašnjem uglu očiju i belim pegama na dužici oka. Bebe koje se rode sa mongolizmom imaju umanjen nos i usta i male i nepravilno oblikovane ušne školjke. Tonus njihovih mišića je snižen, a zglobovi su izuzetno savitljivi. Među fizičkim znacima je i "brazda" na dlanu, ispod četvrtog prsta.

Ova vrsta sindroma može da sa sobom donese i urođenu srčanu manu, anomalije jednjaka i crva, oštećene sluha i vida. Utiče umereno ili veoma izraženo na mentalnu sposobnost deteta.

Među metodama dijagnostikovanja Daunovog sindroma je i Nifti test, neinvazivan prenatalni test za otkrivanje hromozomskih ambnormalnosti ploda koji može da se obavlja od 10. nedelje trudnoće.

Svetski dan posvećen osobama sa Daunovim sindromom je 21. mart, a u Srbiji je prošle godine bilo njih 2.000.

(Izvor: zena.blic.rs)

Share this article