OBRATITE PAŽNJU: 9 sigurnih znakova da vas partner emotivno uništava

Emotivno zlostavljanje u vezi može ostaviti mnogo veće posledice od fizičkog. Često je iz ovakve veze nemoguće “pobeći”. Ako ste zbunjeni i ne možete sa sigurnošću odrediti da li vas partner emotivno zlostavlja ili ne, sledećih devet znakova bi vam trebalo pomoći da “otvoriti oči”.

Česte promene raspoloženja

U jednom trenutku on je pažljiv i obasipa vas nežnoću i pažnjom, a onda, odmah nakon toga počinje vikati na vas, jer ste učinili nešto što njemu nije odgovaralo. Česte promene raspoloženja ukazuju na neuravnoteženu osobu koja svoje frustracije prazni na nekom drugom. Veza u kojoj se konstantno izmenjuju izlivi nežnosti s pokajničkim rečima isprike nema velike šanse opstati u budućnosti. Ako prolazite kroz sve ovo, sklonite se na vreme!

Izolacija

On vam pokušava ograničiti kontakt s porodicom i prijateljima, jer smatra da se oni previše mešaju u vašu vezu. Ni po koju cenu to ne smete dopustiti, jer ako vas odvoji od njih, bit ćete nezaštićeni i laka meta za njegovo maltretiranje.

Ljubomora

Emotivno nasilan partner nije samo ljubomoran na vaše prijatelje i porodicu. On je ljubomoran i na vaše snove, ambicije i zacrtane ciljeve. Njega ljuti i sama pomisao da ne ovisite o njemu. Ako vas iskreno voli, nikada vam neće uskratiti priliku da budete sretni.

Česte svađe i izlivi besa

On “od miša napravi slona”. Svakodnevne beznačajne prepirke neretko prerastu u velike svađe. Obično vas ubedi da je on u pravu ili zbog “mira u kući” i sami mu kažete da jest. Ako pomislite da bi u takvim situacijama mogao i fizički nasrnuti na vas, potražite pomoć kod vama bliskih ljudi. I, naravno, čim budete u mogućnosti, prekinite vezu.

Čini vas nervoznom

Emotivni “zlostavljač” će na sve načine pokušati vas “ubiti u pojam” te da pokazati koliko je on superioran u odnosu na vas. Često će pretiti fizičkim nasiljem, ako ne bude sve kako je on zamislio. Ako pored njega osećate bilo kakvu vrstu straha, vi u toj vezi više nemate što tražiti.

Konstantno vas omalovažava

Što god napravili, od njega nemate podršku. Ništa nikada nije dovoljno dobro, a ni ispravno, kada ste vi u pitanju. Ne dopustite mu da vas omalovažava i cenite sebe zbog onoga što jeste i što ste sami postigli (bez njegove podrške, naravno).

Stalno mu podilazite

Nema ničeg lošeg u tome ako želite usrećiti svog partnera. Ali, naravno, ako i vi zauzvrat isto dobijete od njega. Veza koja se svodi na vaš ugađanje njemu, nema smisla niti budućnosti.

Osećate se kao zatvorenik

U ovakvoj vezi, osećaj bespomoćnosti vrlo je česta pojava. Partner će pokušati kontrolirati sve aspekte vašeg života, uključujući proveravanje vaš pošte, sms poruka ili s kim provodite svoje slobodno vrijeme. Ako se osećate kao da ste zarobljeni, nemate o čemu mnogo razmišljati. Oslobodite se “lanaca” i svoj sreću potražite negde drugo.

Ubedio vas je da je problem u vama

Posle svih svađa, ubeđivanja i omalovažavanja, počeli ste verovati da je problem u vama. Jednostavno ste zaslužili da se on tako ponaša. Nemojte se predavati, jer ovo je obična manipulatorska taktika. Trgnite se, jer vredite mnogo više od toga.

KutakNet

Share this article