Posle ove priče upotrebu žvaka svešćete na minimum

Britanka Kler Embelton, 38-godišnji IT stručnjak, mislila je da je svakodnevno žvakanje žvake zdrava i zabavna navika kojom doprinosi higijeni svojih usta i zuba. Međutim, suočila se za ozbiljnim zdravstvenim problemom usled kojih će morati da joj budu ugrađeni veštački vilični zglobovi.

Zbog prečestih jednoličnih pokreta, njeni vilični zglobovi (temporomandibularni zglobovi) su se oštetili do te mere da Kler nije mogla da otvori usta više od jednog centimetra.

Budući da joj je to pričinjavalo velike probleme prilikom jela, pa čak i govora i smejanja, nesrećna žena je morala da se obrati lekaru za pomoć.

– Kada su mi rekli da je žvakanje žvake uzrokovalo “trošenje” viličnih zglobova koji su sada praktično neupotrebljivi, bila sam šokirana. Žvake sam uglavnom žvakala posle jela i pića jer sam verovala da tako doprinosim higijeni svojih usta i zuba. Pritom sam uvek vodila računa da to budu žvake bez šećera (sugar free) koje ne oštećuju zubnu gleđ – objašnjava Embeltonova.

Prvi simptom oštećenja pojavio se pre dve godine kada joj je, usred jela, vilica "škljocnula".

– To je bio vrlo neprijatan osećaj koji je i kasnije nastavio da se ponavlja. Međutim, ja nisam ni pretpostavljala da to ima veze sa žvakanjem žvake, već sam nastavila da ih konzumiram posle svakog obroka.

Godinu dana nakon toga, Embeltonovoj se dok je žvakala žvaku svog omiljenog proizvođača, vilica iznenada ukočila. Njeni pokušaji da nešto izusti i “vrati” vilicu u ležište bili su i vrlo bolni.

– Nakon jednog minuta, uspela sam da “odglavim” vilicu ali posle toga više nisam mogla da je otvaram više od 1 cm. Radnje poput kašljanja, smejanja i zevanja za mene su vrlo bolna iskustva – jada se ova žena koja se u rodnom Liverpulu obratila lekarima za pomoć.

Nakon što joj je konstatovan poremećaj temporomandibularnog zgloba, poznatijeg kao TMZ, koji uključuju probleme sa viličnim zglobovima i mišićima koji ih okružuju, Kler Embelton je upućena na operativno lečenje. Njoj je najpre urađena artroskopija, intervencija u kojoj su joj uklonjena zadebljanja hrskavice, međutim kako to nije dalo rezultate, ipak će joj zglobovi vilice biti “zamenjeni” metalnim pločicama.

– U pitanju je ozbiljna operacija jer me lekari “seku” ispod ušiju sa obe strane i na vratu. Oporavak je dug i postoji opasnost od trajnih ožiljaka. Sve to me jako plaši, ali nemam izbora.

Ova žena je rešila da progovori o svom problemu kako bi svim ljudima ukazala na opasnost od prevelike upotrebe žvakaćih guma koje, zapravo, uopšte nisu zdrave.

KutakNet

 

Share this article