Posle sinovljeve prve bračne noći svekar je UPAO U SOBU I USLIKAO OVO: Cela Srbija ZGROŽENA JE TIM PRIZOROM

Volite tradicionalna venčanja? Tradicionalnije od ovog ne može, i kada vidite čemu se ovaj svekar posebno obradovao, shvatićete zašto grčevito držanje do tradicije nekada i nije dobro.

Slika koja se ovih dana širi društvenim mrežama potiče od jednog ponosnog svekra, gastarbajtera sa ovih prostora koji je već dugo u Americi. Ipak, čak i u dalekoj i hladnoj Americi on ne odustaje od tradicije, i to one koja se ni ovde (na svu sreću) više ne poštuje.

 

- E ovo je bogatstvo! Moja snaha došla čista kao zlato - kaže ponosni svekar.

Kakvo bogatstvo!

 *KAKVO BOGATSTVO!FOTO: FACEBOOK

Ovaj običaj potiče iz drevnih, primitivnijih vremena, kada se verovalo da nevesta koja nije nevina donosi zlo u dom: gine stoka, ne rađa se letina, dom osiromašuje, smrtnost se povećava, počinje nesloga. Zbog toga su se ženska deca vaspitavala da sačuvaju svoju nevinost do bračne postelje, a grupa žena pred veridbu, ili pre svođenja, i obavezno posle prve bračne noći utvrđivala nevinost snajke.

Grupa žena sastojala se od svekrve, kume i udate sestre mladoženje ili njegove tetke koje su zajedničkim snagama utvrđivale valja li snajka.

 

Drevna vremena su iza nas, civilizacijski i tehnološki smo napredovali, shvatili da snajka sa seksualnim iskustvom ne donosi pomor stoke, i da vremenske prilike uništavaju letinu, te da to nema nikakve veze sa seksualnim iskustvom ni snajke niti bilo kog ukućanina. Tako ste makar mislili. A ovaj ponosni svekar nije usamljen slučaj - prisetimo se samo legendarne poridice iz legendarnog rijalitija "48 sati svadba".

Sašu je njegova majka ubeđivala da Dragana voli da švrlja jer tako kaže selo, pa je na sopstveno iznenađenje, kada su prvi put spavali, na čaršavu video krv. Ponosan, pozvao je sopstvenu majku da joj se pohvali a onda još ponosniji ovu zgodu ispričao celoj Srbiji. I sve to 2007. godine, kada smo mislili da znamo da gromovi i munje nisu bes bogova, da snajka koja nije nevina neće pobiti stoku i da beli čaršavi posle prve bračne noći ne znače ništa niti ikog interesuju. Kako smo se samo prevarili!

(Izvor: zena.blic.rs)

Share this article