Rabin u dva minuta objasnio šta je prava ljubav: Ovo će potvrditi svako ko je iskren prema sebi! (VIDEO)

Rabin Abraham Tverski ima 86 godina i potomak je čuvene hasidske dinastije Černobilja. Ovaj otac četvoro dece ujedno je i psihijatar, specijalizovan za lečenje od zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

Na Internetu postoji nekoliko snimaka na kojima rabin Tverski jednostavnim i blagim rečima objašnjava osećanja koja su ljudima tako bliska a istovremeno neshvatljiva.

Evo kako je objasnio šta je to prava ljubav.

 

"Ljubav je reč koja je u našoj kulturi maltene izgubila značenje. Postoji veoma zanimljiva priča rabina Kocka koji je sreo momka koji je očito uživao u tanjiru ribe koju je jeo. Rabin ga je pitao zašto jede tu ribu, a mladić je odgovorio - "Zato što je volim".

- A, voliš ribu? Zato si je izvukao iz vode, ubio je i skuvao? Nemoj govoriti da voliš ribu. Ti voliš sebe! A zato što ti prija ukus ribe, ti si je izvadio iz vode, ubio i skuvao.

Mnogo toga što mi nazivamo ljubavlju zapravo je ta - ljubav prema ribi.

Kada se mladi par zaljubi, momak i devojka, šta to znači? To znači da je on u toj ženi video nekoga za koga je osetio da može da zadovolji sve njegove fizičke i emotivne potrebe. A ona je to osetila kad je videla njega... To je ljubav, zar ne? Ali svako je brinuo o sopstvenim potrebama. To nije ljubav prema drugome, druga osoba postaje instrument za naše zadovoljavanje.

Previše toga nazivamo ljubavlju. Ljubav nije ono što ćemo od nekoga dobiti, već ono što ćemo dati.

Etičar i rabin Destler rekao je da ljudi mnogo greše kad kažu da treba davati onima koje volimo. Zapravo, pravi odgovor je da treba da volimo one kojima dajemo.

Poenta je da ako ja nešto dam nekome, ja sam samog sebe uložio u tu osobu. A pošto svako voli sebe, sada kada je deo mene u toj osobi, onda je to deo mene u tom nekome koji ja volim.

Prava ljubav je ljubav davanja, ne ljubav dobijanja."

 

 

(Izvor: dnevno.rs)

Share this article