SNEŽANA JE RODILA VIŠE OD POLOVINE DECE U OVOM SRPSKOM SELU: Desi se da nešto i ne stignem, ali ručka uvek ima, mališani moraju biti uredni i siti

Snežana Radivojević (32) iz Milatovića kod Bajine Bašte i njen suprug rade imaju sedmoro dece, pet sinova i dve kćeri, a sa njima žive i Radetovi roditelji

Nikola (12), Nemanja (11), Angelina (9), Miloš (7), Jovana (6), Vukašin (2) i tromesečni Aleksandar, kaže Snežana, nisu briga za jadikovku nego za ponos. I ne pati za slobodnim vremenom, jer, veli, gde ćeš veću slobodu nego kad te sedmoro majkom zove.

- Desi se da nešto i ne stignem, da trpe neke kućne obaveze, ali ručka uvek ima, deca moraju biti sita i uredna. Svi traže pažnju, a beba najviše. Košta vremena, živaca i umora, ali to je račun koji, valjda, mora da plati majka - priča Snežana Radivojević (32) iz Milatovića kod Bajine Bašte.

 

Dan majke koja gaji sedmoro, kaže, zamisliv je i opisiv samo retkima koji su u istoj koži. A Snežana svoju ne bi menjala ni za jednu drugu.

- Đake budim oko 6.30, čeka ih doručak, pratim ih u školu u Rogačicu, sa njima i Jovanu, ona je predškolac. Aleksandar je do tada već uveliko budan, nahranjen i presvučen. Utom ustaje i Vukašin, i on traži pažnju. Sa njima dvojicom do popodne, a dok spavaju skuvam ručak i pospremim po kući - govori Snežana.

Nešto iza 14 sati školarci se vraćaju kući. Sa bebom u naručju izađe majka pred njih, ne može da iščeka da pita kako su. Naročito Miloša, rođenog bez plućnog krila, da vidi kako je, da li se zamorio i preznojio.

 *FOTO: V. LOJANICA / RAS SRBIJA

Sledi presvlačenje, ručak, domaći zadaci...

- Nikola nauči svoje pa pomaže Angelini, Nemanja je tu da objasni Milošu. Izvirujem se dok su napolju da vidim kako se igraju, da pitam da li su gladni, da osmotrim kako je Miloš. Znaju ovi stariji da je bolestan i vode računa o njemu - priča Snežana.

Deca su joj vezana jedno za drugo. Toliko da, kad neko dođe u posetu i ne ponese čokolade za sve, prekore gosta: „A za brata, seku?“.

Porodica živi od Radetove plate, nešto stoke, malina. Veliki su, vaspitani i svesni obaveza Nikola, Nemanja i Angelina da ne bi pripomogli roditeljima kad valja pričuvati goveda ili brati voće.

 

- Provedem u kuhinji dva, tri sata dnevno. Uz kuvan ručak mora uvek imati nešto slatko. Veš mi oduzima najviše vremena. Treba oprati, prostreti, pokupiti, popeglati, saviti. Minimum četiri puta dnevno uključim mašinu. Konopci za sušenje su stalno puni, visi odjednom 60-70 komada odeće - ne žali se, nego gordo priča majka.

Otac Rade se od nevelike plate i poljoprivrede trudi da ugodi deci. Lavovski se bori da mu najmiliji u osnovnom ne oskudevaju. Ni „d“ od dinara neće videti Radivojevići od novca za pospešivanje nataliteta. Da su čekali zakon, nikad ne bi ni rađali, a opet on ne poznaje pomoć za peto, kamoli sedmo dete. Za sreću nisu, uglas će, neophodne pare.

Čuli su i Radivojevići da postoje nekakve društvene mreže gde se, priča narod, ljudi povezuju. Ali neće oni iz svog sveta u taj virtuelni, oni su svoj blagoslov umrežili u ljubav i ljubomorno ga čuvaju. Najčvršće na večeri kad je cela porodica oko stola.

- Operem sudove, namirim decu, ponešto sredim. Oko ponoći idem na spavanje. Aleksandar se budi oko tri ujutro. A onda opet presvuci, hrani, ljuljaj, budi, spremaj, ispraćaj, dočekuj - hvali se majka sedmoro dece.

Kako imena svima da im popamtimo?

Radivojevići imaju automobil sa sedam sedišta. Još malo dok Aleksandar stasa neće biti mesta za sve u kolima. Moraće u dve ture, na primer kad pođu na kakvo veselje kod familije.

- A tamo kad dođemo, uvek se dobro prebrojimo da li smo svi tu kad je fotografisanje. Pitaju, pa i najbliža rodbina, kako popamtimo imena tolikoj deci - kaže tata Rade.

(Izvor: blic.rs / Vladimir Lojanica)

Share this article