Žene koje su se OVAKO porodile zovu NEMAJKAMA: Ovim slikama mogu samo da poručim - i ovo je porođaj, i ovo je prelepo, i ovo je ČUDO

Ovo je slika sa prvog porođaja carskim rezom koji sam imala prilike da fotografišem. Međutim, to nije bio moj prvi pokušaj slikanja ovakvog porođaja. Nekada na brzinu podučim tatu ili babicu koji ugao da hvataju, jer nije prilika da se i ja uključim.

Tako svoju priču počinje Leilani Rodžers, fotograf i mama koja je rešila da stane u kraj pričama da je, kako mnogi na društvenim mrežama dobacuju, "carski rez biranje lakšeg puta".

 

Slike sa ovog porođaja su, kažu ona, posebne, jer je po prvi put uspela da zadoboje poverenje osoblja koje joj je dozvolilo da sa aparatom šeta po sali.

- Uvukla sam se pod kožu jednoj babici koja je povukla svoje veze i uspela da utiče na lekare da mi dozvole da prisustvujem porođaju - kaže ona.

Bio je to neverovatan trenutak za sve nas, a reći ću vam i zašto.

1. Sve priče sa porođaja su vredne čuvanja. To ne važi samo za vaginalne porođaje. Na kraju, lično smatram da je mnogo važnije da mame koje su se porodile carskim rezom imaju sve dokumentovano jer ne vide sve što se dešava.

2. Slike sa porođaja pomažu mamama da vide širu sliku, jer je zabeležen svaki trenutak, kako samih trudova, samog procesa porođaja, tako i trenutaka kada je beba već tu. Bez tih vizuelnih podsećanja, mnoge mame koje su se porodile carskim rezom propustile bi priliku da u potpunosti uživaju u tom čudu.

 

3. Porođaj, svaki porođaj, čudo je za sebe. Bilo je mama koje su se plašile da će slike biti "ružne" zbog njihovih grimasa, krvi i sličnih trenutaka. Na kraju, zbog toga što ne vladaju sobom. To nije poenta fotografija sa porođaja. Baš taj znoj, krv, unezverenost, ranjivost su ono sirovo što je najlepše u porođaju.

4. Mamama koje su se porodile carskim rezom često se umanjuje njihov napor. Na društvenim mrežama idu tako daleko da ih zovu i nemajkama, a ništa ne može da bude dalje od istine.

Baš zbog toga ovim slikama želim da odam počast mamama koje su se porodile carskim rezom. Želim da im pokažem da je i njihov porođaj vredan slikanja i divljenja.

I ovo je porođaj. I ovo je prelepo. I ovo je čudo.

(Izvor: zena.blic.rs)

Share this article