Afroamerikanac je zavoleo Srbiju zbog Šabana, a sad je napisao svom idolu poruku punu duše (FOTO) (VIDEO)

Amerikanac iz Kalifornije Ron Holsi odavno se zaljubio u Srbiju i našu muziku na jednom putovanju.

Da je shvati bila mu je potrebna jedna pesma i jedan glas. "Kraljice moga srca" Šabana Šaulića zauvek ga je vezala sa našim folklorom i legendarnim pevačem koji je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći nakon nastupa u Nemačkoj prethodne noći.

 

Holsi, koji postavlja obrade narodnih hitova na svoj Jutjub kanal i za vreme strašnih poplava u Srbiji i BiH je skupljao pomoć u Americi. Šabanove pesme je uvek rado pevao, a zahvaljujući njemu "shvatio" je srpsku muziku.

 *Printskrin: Youtube/Ron Holsey / Рон Холси

Poslednji pozdrav omiljenom pevaču postavio je na svojoj Fejsbuk stranici:

 

"Sećam se zime 2011. godine. Bio sam u zadimljenom podrumskom baru u Beogradu sa drugarom Denketom koji mi je rekao da ako stvarno želim da naučim da pevam srpsku muziku, treba da slušam Šabana Šaulića. Nikad pre nisam čuo za njega, pa mi je Denke to ime napisao na salveti. Složio sam je i stavio u džep. Sledećeg dana, na Jutjubu sam otkrio "Kraljice srca moga", dok sam je slušao istog momenta bio sam opčinjen. Nikad pre nisam čuo tako nešto. Taj glas, taj visoki vokal, spektakularni ukrasi. Slušao sam je nanovo, i nanovo, i nanovo...

 *Ron sa Tijanom Dapćević Printskrin; Youtube/Storyteller Production

Kako je moguće da neko tako peva? Kako je moguće da ostatak sveta ne zna ko je Šaban Šaulić? Poslednjih nekoliko godina pokušavao sam da nađem odgovore na ta pitanja. Kako neko može tako da peva, nikada neću znati. Ono što znam je da ću zauvek biti zahvalan zlatnom glasu koji je dodirnuo toliko ljudi i za ljubav prema balkanskoj muzici koju je u meni probudio. Šaban Šaulić je bio original u svakom smislu i nikad više neće biti neko kao on. Neka počiva u miru."

(Izvor: telegraf.rs)

Share this article