DA LI STE ZNALI: Baka Nikole Đurička je poznata glumica

Nikola Đuričko je rekao da je moguće da je zbog svoje bake i postao glumac.

Poznata srpska glumica Tomanija Đuričko baka je našeg čuvenog glumca Nikole Đurička. Igrala je u više televizijskih filmova i serija, a njen unuk kaže da je možda i ona razlog što je on počeo da se bavi glumom.

 

"Tomanija Đuričko jeste moja baka i moguće je da se zbog nje i ja bavim glumom", ispričao je Nikola Đuričko o baki koja ga je nagnala da krene njenim stopama, a čiji je život, neraskidivo vezan za glumu, bio izuzetno težak.

Tomanija Đuričko

*Tomanija Đuričko, Foto: Wikipedia

Iako su u vreme kada je počela da se bavi glumom, mladi uglavnom bežali od kuće zbog strasne ljubavi, nju je ta ljubav vezala upravo za putujuće pozorište. Ona se zaputila u svet bez ičega, a vodio ju je instinkt i velika želja da se bavi ovim pozivom.

Tomanija je sa vojskom, sa samo godinu dana, davne 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, zajedno sa ostalom decom, prvi put nastupala na sceni. Smisao tih priredbi bila je da se u naslednicima probudi patriotski duh, ali kod nje se probudilo još nešto.

Sa prvom ruskom grupom se brzo rastala, a promenila je mnoga putujuća pozorišta.

- Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni - ispričala je Tomanija.

 

Kada je počeo rat, ona je prešla u Pančevo, a četiri godine je igrala u ondašnjem Beogradskom dramskom.

Doživela je opšta priznanja, ali sačekao ju je otkaz koji je ona, bez pitanja, potpisala.

Umesto da zatraži penziju, put ju je odveo u Narodno pozorište gde je često bila zapostavljena uprkos velikim dostignućima.

Žiri filmskog festivala u Rimu dodelio joj je 1966. prvu nagradu za žensku ulogu u filmu "Čovek sa fotografije" Vladimira Pogačića.

- Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni - ispričala je Tomanija.

Tomaniju ste mogli videti u serijama "Povratak otpisanih", "Kamiondžije", "Vruć vetar" i mnogim drugim.

Tomanija Đuričko bila je udata za Đorđa Đurička sa kojim je dobila sina pilota (oca Nikole Đurička) i ćerku bibliotekarku.

 

(Izvor: Alo.rs / Blic.rs)

Share this article