Marija Petronijević: Kad ne glumim, radim na njivi!

Glumicu Mariju Petronijević uskoro ćemo gledati u komediji "Šifra Despot" (nedeljom na Pinku u 21.00), budući da se u novoj sezoni pridružuje ekipi serijala, te nastavlja saradnju sa Radošem Bajićem.

Tridesetjednogodišnju lepoticu najpre smo upoznali kao Jasnu u filmu "Zavet" Emira Kusturice, a zatim i kao Ivanu u čuvenoj seriji "Selo gori, a baba se češlja". Njen glumački put nesvakidašnji je za "naše prostore". Više podseća na holivudsku priču, jer je među 4.000 devojaka Kusturica baš nju izabrao za junakinju svog ostvarenja. Skromna i šarmantna, Marija smatra da je "srećna zvezda" zaslužna za to što se baš ona izdvojila. Kako je tada imala svega 19 godina, nije razumela kakvu je priliku dobila.

 

- Nisam bila svesna značaja te uloge, u kojoj meri će ona odrediti dalji tok mog života. To sam doživljavala kao jedan od dečjih pokušaja osamostaljivanja - otkriva za "TV novosti" Marija, i dodaje da je od Emira Kusturice naučila da "rad, i samo rad i beskompromisni rad, daje rezultate".

* Nakon kraćeg glumačkog predaha, vratila se glumi u novom projektu Radoša Bajića.

- Pauze su nekada dobrodošle, jer čoveku daju priliku da udaljen od mesta i ljudi prepozna svoje potrebe. Nastavak saradnje sa Radošem, kao i kamera, uželela sam se svakako. Ako se čoveku može suditi po njegovim delima, koja ostaju iza njega, onda vidimo šta je sve Bajić stvorio. U tom stvaralaštvu, nesumnjive vrednosti, svako ko je imao priliku da radi s njim, osetio je satisfakciju ličnog doprinosa u stvaranju nečega što će nas sve nadživeti. Na svu sreću, do sada sam imala prilike da radim samo s ljudima koji su svoju autentičnost prikazali i pokazali. Ne samo u segmentu filmskog stvaralaštva, već života uopšte.

* Možete li da nam otkrijete nešto više o liku koji tumačite u seriji "Šifra Despot"?

- Previše je subjektivnog u mom doživljaju uloge koju igram, pa ne bih da usmeravam gledaoce. Oni će kroz seriju svakako otkriti sve. Ne samo o mom liku, već i to koliko su situacije koje obrađujemo realne.

* Kakvo iskustvo nosite iz serijala "Selo gori, a baba se češlja?

- Možda bi svako tumačenje pojma divno, koji odslikava to iskustvo, bilo suvišno.

* Da li su vam pomagale starije kolege?

- Iskusnije kolege su neiscrpan i nezamenjiv izvor znanja. Kada izuzmemo one sujetne, kakvih ima u svim branšama, bile su mi od velike pomoći.

* Šta je mladom glumcu potrebno za uspeh?

- Nadljudska volja i ljubav prema poslu.

* Koja bi za vas uloga bila iz snova?

- Trudim se da živim svoje snove. Nisam sanjala o nekoj posebnoj ulozi. Maštam o tome da vidim svet oko sebe srećan i nasmejan.

* Ko su vaši glumački uzori?

- Postoje sjajni glumci i nijednog ne bih izdvajala. Možda ovi koji se bave politikom imaju veću veštinu od onih koji su na daskama koje život znače.

* Imate li planove za neke druge televizijske formate, budući da ste se bavili i voditeljskim poslom?

- U ovom momentu pored glumačkog poziva okupirana sam proizvodnjom ogranske hrane, koja uopšte nije laka. Tako da energiju usmeravam u tom pravcu, ali ukoliko bi postojao neki format koji bi mi se svideo - zašto da ne.

 

* Planirate li da se bavite marketingom, koji ste studirali?

- Kada zaokružim proizvodni ciklus, možda su pi-ar i marketing lepi. Ali da bi marketing imao smisao, nephodan je kvalitetan proizvod koji je potreban tržištu - bilo da se radi o umetničkom, poljoprivrednom ili naučnom. Nažalost, takvih je sve manje, pa se nedostaci u njihovom kvalitetu obično maskiraju dobrim marketingom. Na to gledam kao na nešto loše i sada sebe ne vidim u tome. Kad bih prepoznala dobar proizvod, rado bih se uključila u njegovu promociju. Ne samo iz komercijalnih razloga, nego iz potrebe uspostavljanja vrednosnog sistema, koji je odavno poremećen.

OKOPAVANjE I PLEVLjENjE

* Kako provodite slobodno vreme?

- Slobodnog vremena skoro da nemam. Kada nisam ispred kamera - na njivi sam. Ako nešto vremena i ostane, čitam neku stručnu literaturu koja se tiče proizvodnog procesa. Tako da su mi glavni sportovi ove godine okopavanje, plevljenje, šišanje, sađenje, podsađivanje i branje.

(Izvor: novosti.rs)

Share this article