PONOSAN NA SVOJE PRAVOSLAVNO POREKLO: Princ Vilijam posetio grob prababe Alise u Jerusalimu! (FOTO)

Princ Vilijam boravio je proteklih dana u zvaničnoj poseti Jerusalimu. Bio je to prvi put da je neko od članova britanske kraljevske porodice posetio ove krajeve.

 

Tokom nekoliko dana koliko je bio u Jerusalimu, princ Vilijam imao je izuzetno zgusnut raspored obaveza koje je morao da ispoštuje. Sa jordanskim princem Huseinom pošetao je ostacima jednog rimskog naselja gde se njegova supruga Kejt Midlton igrala kao devojčica, jer je njena porodica boravila tu zbog očevog posla.

*Foto: Profimedia

Takođe, družio se i sa pobednicom Evrovizije Netom Barzilaj, od koje je dobio neobičan poklon - mašinicu koja pretvara glas u muziku bez ikakvih instrumenata.

*Foto: AP / Amir Cohen

 

Međutim, princ Vilijam nije propustio priliku da poseti rusku pravoslavnu crkvu Svete Marije Magdalene u istočnom Jerusalimu.

*Foto: Reuters / Pool

Naime, tamo se nalazi grob princeze Alise od Batenberga i Grčke, Vilijamove prababe, majke njegovog dede Filipa i to prema njenoj želji. Princeza Alisa je, inače, izuzetno cenjena u Izraelu, jer je štitila Jevreje tokom Drugog svetskog rata.

*Foto: Reuters / Pool

 

Pre toga, tokom posete Jad Vašemu, memorijalu Holokausta, princ Vilijam je sa ponosom ukazao da je njegova prabaka priznata kao "pravednik među narodima", odnosno neko ko je rizikovao život da bi zaštitio Jevreje.

*Foto: Wikipedia

Princeza Alisa je u Atini, tokom nemačke okupacije, skrivala članove jedne jevrejske porodice. Iako je preminula 1969. godine u Bakingamskoj palati i sahranjena u kripti dvorca Vindzor, njeni posmrtni ostaci su 1988. godine, u skladu sa njenim željama, preneti u Jerusalim, u kriptu ruske Crkve Svete Marije Magdalene, na Maslinovoj gori.

*Foto: Reuters / Pool

Princeza je tražila da tamo bude sahranjena pored svoje tetke, ruske velike kneginje Jelisavete. Kneginju, koja je bila uzor princezi Alisi, 1918. godine ubili su boljševici tokom Ruske revolucije, a kasnije je proglašena za sveticu.

(Izvor: Stil)

Share this article