Srpski kraljevski par dao ćerki ime PRELEPOG ZNAČENJA, a nosi ga i jedno SELO U SRBIJI

Princeza Ljubica i princ Mihailo Karađorđević danas su dobili ćerku kojoj su dali staro srpsko ime. Princeza Ljubica se porodila u 10:15 sati u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front u Beogradu. Ona i Mihailo devojčicu su nazvali Natalija.

Natalija je ime koje je kod nas preuzeto iz ruskog jezika, a uobičajeno značenje ovog imena je blagoslovena, rođena na dan Božića. U lingvističkoj literaturi se može naići na podatak da je ime Natalija došlo u Rusiju iz Vizantije. Po ovom tragu, Natalija bi značilo rođena na istoku, ona koja donosi svetlo, sunce.

 

Zanimljiv podatak jeste da je čak i jedno selo u Srbiji – Natalinci, u opštini Topola, dobilo ime po srpskoj kraljici Nataliji Obrenović, supruzi kralja Milana Obrenovića.

U slavlje rođenja nove princeze, sveštenici crkve Sv. Đorđa na Oplencu, na mestu gde su se u oktobru 2016. venčali princeza Ljubica i princ Mihailo, održaće moleban, a crkvena zvona će proneti ovu radosnu vest.

– Planiramo da nastavimo da živimo u Topoli i da naše dete tu i odrasta. To nije odluka koju je bilo teško doneti – oboma nam je vrlo važno da naše dete raste upoznajući naše običaje, istoriju, okruženo svojim narodom.

– Jedna stvar koju smo primetili živeći u Topoli proteklih godinu dana jeste manjak aktivnosti, prvenstveno namenjenih deci. Želeli smo da damo svoj doprinos da se to promeni, pa smo pre par meseci na Oplencu organizovali humanitarni festival na kom su deca imala priliku da se oprobaju u jahanju, streličarstvu, streljaštvu, borilačkim veštinama…

 

– Mislim da je za dete vrlo važno da ima priliku da isproba različite aktivnosti tokom odrastanja kako bi pronašlo sebe i razvilo svoja interesovanja, i potrudili smo se da baš to i ostvarimo.– Nadamo se da je taj festival bio samo prvi u nizu aktivnosti koje želimo da organizujemo za decu i mlade, kako bi roditelji u Topoli i okolini imali što više opcija da sa svojom decom kvalitetno provode vreme – istakao je Mihailo.

 Proveli smo puno vremena čitajući, slušajući i posmatrajući demonstracije i vežbe koje se vrše kao priprema za porođaj, ali i za dane koji slede. Mihailo je perfekcionista, a ja izazovima pristupam studiozno, uz detaljne beleške i traganje za dodatnim informacijama, pa ni pripreme za roditeljstvo nisu izuzetak. Zato je porodična biblioteka već poprilično uvećana bogatom kolekcijom knjiga o roditeljstvu. Nadam se da će toliki trud biti od pomoći, a meni lično je puno značilo to što je Mihailo aktivno uključen u čitav proces – istakla je Ljubica tom prilikom.

– Mislim da tate mogu da odigraju jednu od najznačajnijih uloga tokom trudnoće i porođaja, i vrlo je važno da oba partnera budu dobro informisana o svemu što ih čeka, o tome šta je normalna pojava, a šta znak za uzbunu…

– U tom slučaju, partneri mogu jedno drugom da budu oslonac i podrška: kada mamu uhvati nervoza, tata je tu da je podseti da će sve biti u redu, ali i obrnuto – i mame mogu da pomognu očevima da se osećaju uključeno i podjednako važno za rast i razvoj novog života – završila je ona.

(Izvor: blic.rs)

Share this article