VIŠE NEMA BOLA ZA NJEGA! Tajči emotivnom porukom obavestila sve da joj je PREMINUO SUPRUG!

"Metju Šejn Kamerun više ne oseća bol. Više nije sputan ljudskim granicama.

Sad je istinski slobodan", napisala je hrvatska pevačica Tajči pre sat vremena na svom fejsbuk profilu i tako se oprostila od supruga koji je preminuo nakon duge borbe sa karcinomom pluća.

   

Metju se sa bolešću borio dugo, a pevačica mu je bila najveća podrška. Sakupljala je donacije, prodavala knjige i na taj način pokušavala da nađe novac za njegovo lečenje, piše Index.hr.

Metju je iza sebe ostavio Tajči i trojicu sinova.

A post shared by Tajci (@tajcicameron) on

Istraživanja pokazuju da je upravo ovaj oblik kancera u porastu kod žena u poslednjih 10 godina, a najveći uzročnik su cigarete.

Pušenje je glavni rizik za nastanak raka pluća, a pušači imaju 20 puta veću verovatnoću da obole u odnosu na nepušače.

Pušenje je odgovorno za nastanak raka pluća kod približno 80 odsto žena. Takođe, dokazana je veza između pasivnog pušenja i pojave raka pluća, pa se za više od 85 odsto karcinoma pluća smatra da su posledica voljnog ili pasivnog pušenja. Rizik za nastanak karcinoma pluća kod pasivnih pušača koji žive sa pušačem povećan je za čak 20 do 30 odsto.

Porast broja žena pušača kod nas, (još nedovoljno sigurni) dokazi o povećanoj osetljivosti organa za disanje kod žena na kancerogene iz duvanskog dima, agresivnost samog karcinoma i teškoće u ranoj dijagnostici sigurno su razlozi za sve veću smrtnost od raka pluća u ženskoj populaciji.

Karcinom pluća jedan je od najpodmuklijih malignih tumora, zato što veoma dugo može da postoji, a da praktično ne daje nikakve znake i nikakve bitne smetnje. Njegovo otkrivanje je često povezano sa pojavom opštih simptoma koji su znak već odmakle bolesti – kašalj, iskašljavanje sukrvice i gušenje. Kasno otkrivanje je i osnovni razlog što je uspeh lečenja kod karcinoma pluća mali, a samim tim i smrtnost velika.

(Izvor: zena.blic.rs)

Share this article